Седмицата започна с отлична новина за града – след отпуснатите 33,5 милиона лева за нови сгради на три пловдивски училища, детски градини и ясли, подготвят конкурси за трите училища, сред които е нова сграда на Математическата гимназия. Жители на Тракия събраха 409 подписа срещу строежа на детски ясли в квартала. Стана ясно също, че Община Пловдив ще вземе още 5.5 млн. лева за два проекта от 100-те милиона от държавата - кино „Космос“ и ул. „Генерал Колев“. Кметът на града подписа споразумението за финансиране.

Подготвят конкурси за нова сграда на МГ-то и другите две пловдивски училищаЩе се търсят реализируеми решения, а не мегаломански проекти

Кметът подписа споразумението за финансиране на кино „Космос" и улица в „Западен"Реконструкцията на ул. „Генерал Колев" ще струва 1,5 млн. лева

Читател сигнализира TrafficNews.bg, че кметът на „Западен“ Тони Стойчева рефовно паркира в нарурение, а редовно говори за морал и санкции във Facebook. Тя сподели, че има негласна уговорка да не се санкционират нарушителите, които не пречат. Ангел Славов, зам.-кмет по сигурността, отрече за каквито и да е договорки. В крайна сметка Тони Стойчева в своя позиция призна вината си и разказа, че работи за намиране на паркоместа в района. А докато в града тече битка за паркоместа и шофьори намират пролуки в законите, за да паркират, шофьорите на един от превозвачите на градския транспорт излязоха на протест заради неизплатени заплати.

Пловдивчанин: Кметът на "Западен" редовно паркира в нарушение, докато говори за морал и санкции във ФейсбукТони Стойчева не отрече за неправилното паркиране, но го отдаде на липса на алтернативи

Съдбата на библиотечния котарак Жоро разбуни духовете в края на миналата седмица. Тъй като започналата онлайн петиция не помогна, започнаха да търсят осиновител. Онлайн се появи и петиция с искане за отстраняване на директора на Народната библиотека, а много пловдивчани обявиха, че излизат на протест в защита на косматия любимец. В крайна сметка беше решено Жоро да остане в библиотеката.

Котаракът Жоро остава в Народна библиотека „Иван Вазов”

Огромна дупка зейна под паваж на пловдивска улица, а въпреки че не е обект на ВиК, от дружеството извършиха ремонт и запълниха ямата. Кметът на район „Южен” Атанас Кунчев свиква среща с фирмата, която извършва пътните ремонти в района. Подготвят за пускане „Модър-Царевец“ и отлагат за лятото ремонта на Пещерско шосе.

Подготвят за пускане „Модър-Царевец", отлагат за лятото ремонта на Пещерско шосеОще в началото на април може да тръгне движението по пробива между „Западен" и „Южен"

Обявиха програмата на фестивала Opera Open на Античния театър. Обявиха и още групи, които ще вземат участие в Hills of Rock. Приет беше и бюджетът на фондация „Пловдив 2019“, като ще празнуваме през септември 5 години Пловдив ЕСК 2019. Междувременно след скандала с липсата на застраховка след пожара в Пампоровата къща, застраховата знакови сгради в града. Пловдивчани забелязаха и реагираха на промяната в осветлението на т.нар. „Малка главна“, оказа се арт проект. За четвърти пореден път пловдивчани се организират в спасяване на един от големите паркове - „Обявиха Мисия Лаута 4“, а кметът на „Централен“ поставя на широк обществен дебат дали Дондуковата градина да бъде преименувана и да носи името на Иван Вазов. Районът около Гребната база, обаче, тъне в боклуци.

Абсурдите на седмицата: След като от „Градини и паркове“ обявиха, че втора седмица косят избуялата трева, мъж беше засечен да вади храсти от пловдивски булевард. А заради паркиране на тротоар, жители на Южен са принудени да газят в кал.

Крими: Бивш шеф на Районен съд – Първомай поема делото на близнаците от ЦалапицаДания връща Рангел Бизюрев в България. Майката на убития Митко: „Бях загубила надежда“. Заловиха няколко дилъра в Столипиново, както и двама с различни видове наркотици, единият търгувал в онлайн схема. „Глухите румънци“ пък мамят и по хранителните вериги.

Майката на убития Митко през сълзи: Бях изгубила надежда, искам Рангел да бъде върнат по-бързоТя се притеснява, че остават само 10 работни дни до делото на близнаците

Арестуваха столипиновските барони Асан Кучкаря и Айри Мурад – били заплашили с убийство Ашим Асан. Окръжна прокуратура - Пловдив повдигна обвинения на 4 от похитителите. Ашим Асан: „Казаха, че ще ме изкъпят в Марица и после ще ме заровят“. Съдът: Има наличие за провокация от страна на Ашим Асан, групата на Асан Кучкаря излиза от ареста.

Съдът: Има наличие за провокация от страна на Ашим Асан, групата на Асан Кучкаря излиза от арестаМагистратите пуснаха трима от обвиняемите под гаранция, а един без каквато и да е „мярка за неотклонение”

От Темида: Измаменият в аферата „секс, улуци и бързи кредити”: Взеха ми всичко, дори това, което нямахЕмили Тротинетката пък се оказа болна и това наложи отлагане на делото за скандалния клип.

Регион: Изграждат инфраструктурата в новата индустриална зона край Калековец, наливат над 23 млн. лева. Три населени места обявиха, че ще излязат на протест заради неработещото осветление по пътя Пловдив-Асеновград. От АПИ възстановиха част от осветлението

От странатаПочина Негово Светейшество патриарх Неофит. Свитият синод се събира извънредно. Тленните останки на патриарх Неофит бяха положени за поклонение в църквата „Света Марина“. Пловдивчани също почетоха паметта на патриарха, а митрополит Николай каза, че „Вечен и блажен ще пребъде в българската памет споменът за Неофит“. Според устава на БПС, изборът на следващ патриарх ще е измежду 9 митрополити, които отговарят на условията. Погребението беше насрочено за 16 март, събота. Премиерът в оставка Николай Денков каза за Неофит: „Истински духовен водач на българите в трудни времена“. Започна поклонението, а хиляди чакаха пред храма, за да се сбогуват с патриарха. След литийното шествие, той беше погребан от южната страна на храма „Света Неделя“. България изпрати своя духовен баща. За съжаление денят не премина и без конфликт - посланикът на Русия и украинският духовен лидер си размениха остри реплики на опелото.

Почина Негово Светейшество патриарх НеофитТой дълго време беше подложен на лечение във ВМА

Започна литийното шествие! Лафет от гаубица пренася тленните останки на патриарха НА ЖИВОТраурен звън от прозвуча от камбанарията на патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски"

Погребаха патриарх НеофитТленните му останки бяха положени от южната страна на храм "Св. Неделя"

България изпрати духовния си баща

Политическите новини: След серията преговори между водещите, започнаха консултациите при президента. Пръви с Румен Радев се срещнаха от ГЕРБ-СДС. Намерени са общи точки, но преговорите продължават, заяви Мария Габриел. Премиерът в оставка Николай Денков увери президента, че има съществен напредък в преговорите. Бойко Борисов пък каза, че отстъпки трябва да направят и двете страни. Първите три политически сили искат правителство. Нови избори или ротация – какво искат пловдивчани? Проучване на Галъп пък показа, че ако изборите бяха днес, ГЕРБ остават първа политическа сила

В крайна сметка преговорите пропаднаха и утре Мария Габриел ще върне празен мандат.

Преговорите пропаднаха! Мария Габриел: Ще върна празен мандат на президентаИскахме само ротация на премиер и вицепремиера, но с опция за смяна на министри, но това ни беше отказано, заяви вицепремиерът

Спортните теми: Безспорно темата на седмицата е изборът на нов президент на БФС. Ето кои са кандидатитеКметът на Пловдив в Изпълкома на БФС, ако Бербатов стане президент. Боби Михайлов даде старт на конгреса, ето какво заяви той и поиска оставката му да бъде гласувана явно. След гласуване, оставката беше приетаВсички 7 кандидати бяха допуснати до гласуването, а Бербатов заяви, че „всички трябва да бъдем обединени“. В своето изказване пък Гонзо каза: „познавате ме като човек, който е посветил живота си на българския футбол“. След гласуването: Георги Иванов - Гонзо е новият президент на БФС. Кой е Гонзо. В първите си думи след избирането, той заяви, че „сега започва трудното, ще работя за всички“. Обявиха и новия Изпълком.

Георги Иванов е новият президент на БФСТой спечели в битката срещу Димитър Бербатов с 235 на 181 гласа

Това е Георги Иванов - новият президент на БФСИванов е сред най-резултатните футболисти на Левски, а за последно беше технически директор на БФС

Международните теми, които следим

В Русия се провеждат президентски избори. Ето кои са петте неща, които трябва да знаем за тях. Путин гласува онлайн и заяви, че „трябва да покажем нашата сплотеност на изборите“. Въпреки това изборите не протичат без проблеми. Има арестувани за вандализъм, а жена хвърли коктейл „Молотов“ срещу избирателна секция. И въпреки че резултатите от тези избори са ясни, какви са възможните перспективи пред Русия след управлението на Путин. В крайна сметка, съвсем очаквано, Путин спечели изборите.

Въпреки изборите в Русия, войната в Украйна не секва – ракети и дронове нанасят удари и увеличават броя на жертвите всеки ден.

Бомбардировките в Газа също не спират, като ранените непрекъснато се увеличават, дори сред население, което чака хуманитарни помощи. Делегации на Израел и „Хамас“ се срещат в Катар. Все пак 200 тона хуманитарни помощи бяха успешно доставени в Газа.

След като беше отвлечен, корабът Руен беше засечен да плува край Сомалия. Индийски кораб го е пресрещнал и поискал пиратите да се предадат. Похитителите са се предали, екипажът е освободен. Българските моряци са в добро здраве и се прибират до 15 дни у нас.