Вторият ден от траура започна със заупокойна литургия и продължи с опело в катедралния храм "Св. Ал. Невски". Дълги опашки се извиха и днес пред патриаршеската катедрала. Вярващи от цялата страна бяха дошли да се простят с духовния си водач. А множеството от хора, които искаха да се поклонят пред патриарха в храма не секна и днес.

Заупокойната литургия за патриарх Неофит отслужи Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, а опелото - лично Вселенският патриарх Вартоломей, предаде БНТ.

В словото си патриарх Вартоломей каза, че нашата печал не трябва да е безутешна, защото погребваме един епископ на християнската любов. В своето слово пък митрополит Йоан отбеляза, че днес се прекланяме пред духовното величие на патриарх Неофит, а той ще продължи да бди над нас. Опашката от миряни дошли и днес да се поклонят пред негово светейшество беше огромна.

Още от рано сутринта катедралният храм се изпълни с миряни, свещеници, епископи, митрополити- всички дошли да се поклонят пред патриарха. Хората смирено с часове чакаха на дълга опашка. Всеки със своя спомен и своя разказ.

"Вечернята свърши, народ вярващ се наредил до стълбите, и като видя митрополит Неофит този вярващ народ спря певците и каза " А сега ще пеем духовни песни", това съм го запомнила, толкова трогателно с неговия ангелски глас, разбирате ли той не остави хората мълчаливо да се покланят на иконата, а с божествения си ангелски глас пееше духовни песни", разказва Юлита, монахиня от Пловдивската епархия.

"Като гледате опашката значи си заслужава да се поклоним на велик българин, православен християнин и човек".

"Негово светейшество беше образ на Христос, икона на вярата. Той бе пример за добродетелен живот, човек, който подаваше ръка на всеки", каза Западно и Средноевропейски митрополит Антоний.

"Един безкрайно добър човек и това, което чуваме за него в последните дни говори за неговото огромно милосърдие, а и тепърва ще се разкриват още много, много неща, които той е сторил за по-малките свои братя и сестри", каза Велички епископ Сионий.

"Като учител и колега в Богословския факултет - естествено незарбавим, любящ, човекът, който можеше да бъде и Ректор, можеше да бъде и певец на клирос- такава многопластова личност рядко се ражда", убеден е доц. Ивайло Найденов, декан на Богословския факултет.

"На мравките правеше път, той можеше да ви срещне, ако падне нещо от чантата ви да вземе, за го вдигне, за ви го подаде, да ви целуне ръка,ей такъв човек беше", спомня си Емил Велинов, протокол на светия Синод.

В 9.30 започна заупокойната литургия. Отслужи я Варненският и Великопреславски митрополит Йоан в съслужение с митрополити, епископи и свещеници ат БПЦ. Присъстваха и представители на поместните православни църкви, сред тях и предстоятелят на Украинската православна църква Епифаний Киевски. Той обаче участваше в службата само молитвено, тъй като още не сме признали автокефалията на украинската църква. От руска страна пък беше Западноевропейският митрополит Нестор.

В словото си митрополит Йоан каза, че днес се прекланяме пред духовната чистота и светлата личност на патриарха.

"Благодарим на всеподателя Бога дето ни бе удостоил с честта и радостта да го имаме сред нас като наш духовен водач по пътя ни като човеци и християни. Земната ни раздяла с него преживяваме тежсо и мъчително, но и вярваме, че отсега и занапред православния ни народ има в лицето на негово светейшество още един усърден молитвеник и горещ ходатай пред Божия престол", каза варненски и великопреславски митрополит Йоан.

Опелото на патриарх Неофит беше отслужено лично от Вселенския патриарх Вартоломей.

Вселенският патриарх каза, че е дошъл да скърби за последен път за своя обичан брат. И че се моли на Господ да упокои душата му и за избирането на наследник, който да бъде духовен баща на всички българи. Вселенският патриарх каза още в словото си:

"Нашата печал не бива да бъде неизцерима и безутешна както у другите, в които няма надежда. Изпращаме човек божий, който с постоянство във вярата посвети целия си живот на победителя на смъртта, на нашия господ Иисус Христос и на служение на неговата църква. Познавахме лично блажения мъж от много години и оценявахме неговата скромност, кротост и деликатност", каза Вселенски патриарх Вартоломей.

В 13 часа и 10 минути тялото на патриарх Неофит беше тържествено изнесено от храма. Оттук нататък остава само паметта за него, за неговото човеколюбие, смирение и доброта!

Вечна памет!