Предсрочни парламентарни избори са необходими на България, за да се състави редовно и работещо правителство. Това смятат повече от половината граждани, взели участие в анкета на TrafficNews. Мнението си са дали 3303 души, който трябваше да отговорят на въпроса дали предпочитат ротация между двамата управляващи в момента некоалиционни партньори ПП-ДБ и ГЕРБ, или по-добре държавата да бъде изпратена на извънредни предсрочни избори.

55 на 100 от участниците казват, че българинът трябва да гласува за нови управляващи, вместо отново да се довери на сегашния нетрадиционен начин на управление на двете най-големи коалиции в Народното събрание. Според тях договорената още преди девет месеца ротация няма да сработи за решаване проблемите на страната ни.

Близо 34% обаче казват, че ГЕРБ и ПП-ДБ трябва да спазят уговорката си и да изпълнят ротацията. При този вариант двете формации трябва да изпълнят ангажимента постът на Николай Денков да бъде унаследен от Мария Габриел. След това двамата заедно да се договорят какви ще бъдат промените при състава на министри, да постигнат споразумение за управление и реформи, както и за законодателна и управленска програма.

Прави впечатление, че голям процент от участниците в анкетата изразяват пълна апатия към политическото бъдеще на страната. 11,3 % са посочили, че не се интересуват от решенията, които ще се вземат на ниво държавно управление.

Припомняме, че по-малко от седмица след като Николай Денков подаде оставка, а днес започнаха консултациите на президента Румен Радев с политическите сили. На „Дондуков“ 2 се проведоха първите три срещи – с ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС. Такива предстоят и утре, когато в кабинета на държавния глава трябва да пристигнат лидерите на опозиционните партии.

Резултатът от днешните консултации сочи, че постигане на споразумение все пак е възможно. Независимо, че наскоро управляващите партии хвърлиха бомба, че вариантът отново да се ходи на избори е възможен, сега дават заявка, че ще положат усилия да се договорят.

След срещата с президента, на която Бойко Борисов не присъстваше,  Мария Габриел заяви, че преговорите "Продължаваме промяната - Демократична България" са конструктивни. Все още обаче налице са различия във вижданията на формациите.

"Имаме нужда от още малко време. Благодарна съм за конструктивния тон от последните два дни. За нас е важно да работим върху общ текст, в който водещи са предложенията, които вече сме сложили на масата", каза след консултациите Мария Габриел.

Мария Габриел: Имаме общи точки, но преговорите продължаватРазговорите са конструктивни, заяви още тя

Малко след това на стола срещу президента седна министър-председателят в оставка. Радев го попита дали ще настоява евентуалното ново правителство да бъде избрано с мандат на ПП-ДБ или този път би гласувала в подкрепа на мандата на ГЕРБ. С отговора си министър-председателят даде да се разбере, че групата на "Продължаваме промяната - Демократична България" би подкрепила мандата на ГЕРБ. Ако ли не, това ще означава, че първите две политически сили не могат да намерят съгласие.

Пред журналисти по-късно обобщи: „Ако не намерим съгласие за първия мандат, вероятно означава, че отиваме на избори".

Денков на консултациите при Радев: Имаме съществен напредък в преговорите с ГЕРБ-СДС

По протокол в Конституцията не е заложен срок, в който Румен Радев трябва да връчи мандата след края на консултациите. След като го даде на най-многочислената парти ГЕРБ, Мария Габриел ще разполага със седем дни да го върне с предложение за структура и състав на Министерския съвет. Тя обаче може и да го връчи на президента неизпълнен. Ако опитът ѝ се окаже неуспешен, е ред на ПП-ДБ да пробва да състави правителство. При неуспех от тяхна страна Радев ще има избор на коя формация да предаде папката за последен път.