Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит бе погребан в църквата "Света Неделя". Предстоятелят на Българската праволславна църква почина тази сряда на 78-годишна възраст.

Погребението бе предшествано от заупокойна молитва, опело, отслужено от Вселенския патриарх Вартоломей. След това литийно шествие пренесе тленните останки на патриарха от катедралния храм "Св. Александър Невски" до митрополитския храм "Света Неделя".

Да бъде погребан в двора на храм "Св. Неделя" е воля на патриарха и решение на Светия синод. Тленните му останки бяха положени от южната страна на храма, зад гроба на Екзарх Йосиф.

Приживе Неофит казвал, че иска да бъде положен на слънчево място, за да си спомня за красотата на света.

Патриархът бе изпратен с топовни салюти и с кратка служба, отново възглавена от Вселенския патриарх. В присъствието на всички митрополити от Светия Синод и свещеници от овдовялата Софийска епархия. Последна почит отдадоха и първите в държавата.

Още в обедните часове стотици миряни от цялата страна изпълниха протстранството в очакване на литийното шествие.

Започна литийното шествие! Лафет от гаубица пренася тленните останки на патриарха НА ЖИВОТраурен звън от прозвуча от камбанарията на патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски"