"Дойдох, за да изпратя патриарх Неофит по пътя му към царството небесно" - това заяви пред bTV украинският духовен лидер Епифаний, който присъства на опелото за Негово Светейшество, но не взе участие в службата. Митрополит Епифаний отговори и на критиката на руската посланичка у нас, че идването му е провокация, като заяви, че е бил поканен.

Посланикът на Русия у нас Елеонора Митрофанова определи като огромна провокация присъствието на украинския духовен лидер на поклонението в храм-паметника "Свети Александър Невски".

"Това не е просто напрежение, а огромна провокация и спрямо Българската църква включително. Тяхната църква не е призната от Българската", подчерта Митрофанова.

Митрополит Епифаний отговори на думите ѝ така: "За тях (Русия) е много болезнено, когато нашата Украинска православна църква влиза на международно равнище и има комуникация с другите православни църкви".

"Руската държава използва за своите цели руската църква. Виждаме какви последствия носи идеологията на руския мир. Държавата агресор се опитва за заличи нашата държава и нашата църква, но ние сме духовно силни и ще продължим", добави той.