Измаменият в аферата „секс, улуци и бързи кредити”: Взеха ми всичко, дори това, което нямах

Всичко започнало от случайно запознанство на гарата и стигнало до десетки кредити и прехвърляне на имоти

11.03.2024 15:30 17059 0
Измаменият в аферата „секс, улуци и бързи кредити”: Взеха ми всичко, дори това, което нямах

Пострадах заради невинността си и добротата си. Разболях се заради случая. Те ми взеха всичко, дори това, което нямах. Тогава взимах пенсия и заплата. Бях добре материално и ерген”. Това е казал пред разследващите полицаи маменият Стоян Минчев от Белозем, когато затънал в кредити, заради обещан ремонт на покрива и смяна на улуци на къщата му.

Подсъдими, че са завличали пенсионери с огромни суми пари и са ги изнудвали са братовчедките Вида Колева /45г./ и Атанаска Георгиева /25г./ и Стоян Петров. Според обвинителния акт Атанаска е причинила имотна вреда на „жертвите” си в размер на над 130 000 лева, а Вида за около 120 000 лева. В схемата участвал и Стоян Петров, който към момента изтърпява наказание в затвора за предишно осъждане.

Двете жени бяха задържани през февруари миналата година, като първоначално им бяха повдигнати обвинения от Районна прокуратура - Пловдив, но в последствие, след събиране на данни за още престъпления, делото беше прехвърлено на Окръжна прокуратура, където на измамничките бяха повдигнати още обвинения. Самите те отричат да са замесени в схема и твърдят, че делото срещу тях е нагласено.

"Болшой театър" в съда: Ромка, изнудвала пенсионери, с драматични изпълненияМагистратите оставиха Атанаска в ареста, а мярката на Вида ще се гледа през ноември

В днешното заседание показание даде потърпевшият Стоян Минчев, който е в тежко здравословно състояние след случая. Разпитът пред магистратите премина изключително бавно, защото пострадалият чува и говори трудно в следствие на претърпян инсулт. Пред съда той разказа, че е теглил кредити от много места и в момента изплаща 6 заема. Взимал е и техника на кредит, която е давал на измамниците, а сумата само от заемите възлиза на над 13 000 лева. Минчев е бил заплашван, като в последствие издал пълномощно на Атанаска Георгиева за земите и къщата си, „за да не ги загуби”.

От прочетените показания, дадени пред разследващите стана ясно, че Стоян Минчев първоначално се е запознал именно с Атанаска.

Един ден на Централна гара – Пловдив до мен дойде една жена и започна да ми говори, сякаш да убива времето, докато чака влака. Заприказвахме се и тя взе да ми разказва как си отглежда детето и имала проблеми със сметката. Поиска ми 700 лева на заем, за да и отблокират сметката и аз реших да се съглася, защото тогава още ми беше широко около врата. Дадох ѝ ги на следващия ден и тя обеща, че до 1-2 седмици ще ми ги върне. След няколко дни ми се обади по телефона да ми иска още подобна сума пари, защото не и стигнали. Аз трябваше да и дам или пак пари, или да рискувам да не ми върне първите. На няколко пъти и носи, станаха общо 2200 лв. Докара и детето, за да и повярвам.” Така започва цялата история по думите на Минчев. После се намесват и другите измамници, който уж щели да му направят улуци без платно, защото Атанаска му дължала пари. Казали му, че ще плати само материалите и Стоян Петров, като шеф на бригадата го закарал в Пловдив да изтегли 1800 лева. От там започнало и голямото изнудване.

После ми искаха още пари за ремонта. Аз вече осъзнах, че парите стават много и отказах. Тогава започнаха да ме заплашват. Казаха, че знаят всичко за мен и, че живея сам, а те са много и ще стане лошо. В един момент дори ме заплашиха, че ще ми запалят къщата”, казал в показанията си Минчев.

Съдебният „Болшой театър” в Пловдив: Любовният триъгълник е на път да стане четириъгълникБратовчедките твърдят, че делото срещу тях било нагласено

В продължение на няколко месеца го карали да тегли бързи кредити и заеми от различни банки. Дал им и всичките си спестявания. Сумите варирали от 200-300 лева до 5000 лева. Имало дни в които теглил по два кредита от различни места. Стоян Петрол изчезнал, а на негово място като „шеф” на групата се появил някой си Васил. В последствие се появила и Вида Колева, която била представена като шефката на фирмата за ремонти. Колева огледала улуците и казала, че това са много малко материали и трябват пари за още. Изнудването продължило, като в пътите, когато не можело да се теглят кредити, Стоян взимал телефони на изплащане от мобилните оператори и техника от големите вериги. Измамничките казвали, че с взетите неща ще приспаднат от сумите, дължими за ремонта.

„После казаха, че трябва да си прехвърля земите на Атанаска, защото бащата на Вида щял да ми ги вземе, като собственик на фирмата. Уговорката беше, че ще ги пазят за един месец, за да не ми ги вземе бащата на Вида. След време,  дойдоха да ми вземат нотариалния акт на къщата, защото бащата щял да вземе и нея и аз им го дадох. Обясниха ми, че за да спася къщата трябва да направя пълномощно на Вида и да ѝ е прехвърля. Лъжеха ме, че баща ѝ има документи, че му дължа пари и ще ми вземе всичко. Направих всичко каквото ми казаха”, разказал още пострадалият.

После по погрешка се обадил на сестра си вместо на Вида и казал „какво направихте вие, взехте ми къщата и аз сега трябва да живея на улицата”. Тогава жената разбрала, че брат ѝ е лъган и веднага се обадила на сина си и отишли при него.

„Той не смееше да ни каже нищо, и го закарахме вкъщи и му казахме да разказва всичко. После като разбрахме го накарахме да развали пълномощното и отидохме в полицията”, сподели сестрата на Стоян Минчев пред съда. След този случай състоянието му рязко се влошило, но продължава да изплаща кредитите и до днес.

Изслушването на свидетели продължава и в следобедните часове на деня, и в още няколко заседания.

TrafficNews следи случая още от задържането на двете жени и ще продължи да разкрива всички факти и обстоятелства по делото:

Съдебният „Болшой театър” в Пловдив: Любовен триъгълник в основата на измамитеДелото днес отново премина с множество драматични сцени, смяна на настроение, сълзи и крясъци

Театърът на измамничките продължава: Едната се отказа от защитата си, другата се жалва от дискриминацияДвете жени заедно с един мъж измамили пенсионери за над 130 000 лева

Секс, улуци и бързи кредити! Тези ромки ловят самотни пенсионери, вземат им имотите

Въпреки сълзите: Ромките, изнудвали пенсионери, остават зад решетките

Съдът не пожали ромките, изнудвали пенсионери, остави ги отново зад решетките

Изпрати новина