овече от девет часа продължава поклонението пред Негово Светейшество патриарх Неофит в патриаршеската катедрала. Хиляди българи отдадоха почит и продължават да се стичат към катедралния храм „Св. Александър Невски“, за да се поклонят и простят с патриарх Неофит.

Духовници отслужиха заупокойна молитва, а траурен камбанен звън огласяваше София през целия ден, пише БТВ. 

Много от миряните определиха патриарха като „добър и скромен човек“. И всички те смирено, с цвете в ръка, изчакаха реда си на опашката, за да кажат своето „последно сбогом“.

В съзнанието на всеки, дошъл в храма, патриарх Неофит е достоен духовен водач. Но за Щерьо Щерев той е и много повече. Мъжът описва Негово Светейшество като изключителен родолюбец и човек с богата култура. С него през годините Щерьо Щерев е разговарял на всякакви теми. Запознали се преди повече от 30 години, когато вуйчото на Щерьо е митрополит на Ловчанска епархия.

„Много сърдечен човек, лъчезарен, слънчев… Той обичаше България, народа, беше всеотдаен, само хубави неща мога да кажа за него. Тъжно е, че такива хора си отиват“, каза Щерьо пред бтв. 

Докато чака пред катедралата, Цецилия също се връща в спомените си и разговорите с дядо Неофит, когато той е бил диригент на Софийския свещенически хор. „Говорихме си за духовни работи, за музика, за хармония. Прекрасен човек, жалко, че си тръгна рано“, отбелязва жената.

За други на опашката пред храм-паментика Негово Светейшество е човекът, с когото споделят една рождена дата. „С него сме на една дата, на един месец и на една година родени. Никога не сме чули да повиши тон, да се отнесе не както трябва, дори когато му казах, че сме на една дата и охраната ми каза да се махна, той ми задържа ръката, за да чуе всичко, което исках да му кажа“, разказва Антоан.

За други Неофит е бил приятел от детството.

„Аз с него съм израснал, заедно сме играли мач, той играеше галантно. И понеже беше по-висок, аз му викам: „Абе, Симе, свали малко топката“. Хранил съм се в техния дом. Той казваше: „Ела да се храниш в нас“. Майка му и баща му бяха благородни хора, много добри. Преди да стане патриарх, аз му казах: „Дедо Неофит, ти си следващия патриарх“ и той ми отвърна: „А, Давидко, има много преди мен“. Толкова скромен и прекрасен човек беше“, споделя Давидко Евтимов.

Заупокойната молитва възглави Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, в съслужение с духовници от цялата страна.

В Патриаршеската катедрала свещеници от Софийска епархия през целия ден четоха светото Евангелие.