Общинският съвет прие с пълно единодушие - 47 гласа, да отпусне бюджет от 2 600 000 лв. на "Пловдив 2019" на днешната си сесия. Пред местния парламент говори директорът фондацията Кирил Велчев.

"Предстои да бъдат оценени проектите по отворена покана "Наследство". Комисията ще започне работа другата седмица. В готовност сме да обявим нова отворена покана за дофинансиране на стойност 1 500 000 лв. Пред нас стои и предизвикателството да кандидатстваме за финансиране по Националния план за възстановяване и устойчивост. След като Община Пловдив е инвестирала 2 000 000 лв. в културно съдържание, ние можем да спечелим още 2 милиона по НПВУ", отбеляза Кирил Велчев.

Той припомни, че тази година се отбелязват 10 години от спечелването на титлата Европейска столица на културата и 5 години от провеждането на инициативата.

Велчев обеща, че годишнините ще бъдат отбелязани подобаващо с мащабно събитие в началото на септември.

"Продължаваме работа по проекта КултАрт, за радост ще се случат и големите фестивали, които са не само емблема на Пловдив, но и на цяла България", каза още Велчев.

По точката се изказа единствено инж. Веселин Маневски.

"Осъществяването на инициативата донесе много добавена стойност както за културата, така и за икономиката. Пловдив продължи да върви по този път и се превърна в привлекателно място за живеене. Победихме няколко български града, а после бяхме домакини на събитията заедно с вековен град като Матера. Но днес трябва да отдадем заслуженото на всички онези, които заложиха нервите си и свършиха много работа", каза Маневски и цитира имена - Валери Кьорленски, Кирил Велчев, Пламен Панов, Иван Тотев, който вложил много усилия и понесъл много негативи.

След като гласува бюджета на фондацията без възражения, Общинският съвет прие единодушно и отчета на "Пловдив 2019" за последното тримесечие на 2023 г.