Пловдивският митрополитски храм "Св. Марина" беше огласен от траурни камбани в памет на покойния патриарх Неофит. Миряни от Пловдив посетиха църквата, а заупокойната литургия започна в 10 ч. Тя беше отслужена от епископ Арсений. В словото си към вярващите той заяви, че сега е време да се помолим и да сведем глави пред патриарх Неофит, който остави следа в църковното дело. 

След това вярващите запалиха свещ в памет Негово Светейшество, а в митрополитския храм бе поставен и негов портрет. Пловдивчани заявиха, че патриарх Неофит е бил много необходим за народа ни, защото той е човекът, който се е раздавал за църквата и е обединил миряните.

"Беше изключително почтен и смирен човек. Истински патриарх както на църквата, така и на целия народ" коментира пловдивчанка. 

Негово Светейшество патриарх Неофит почина на 78 години. Новината бе официално потвърдена и с изявление, публикувано на сайта на Светия Синод.

Полагат тленните останки на патриарх Неофит за поклонение в църквата "Света Марина"

„Боголюбиви братя и сестри, на 13.03. 2024 г. след продължително боледуване във Военномедицинска академия (ВМА-София) в 22:22 часа, вследствие на многоорганна недостатъчност, се престави в Господа Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит, първосветителят на родната ни света Православна църква, който е достоен продължител на делото на своите именити предшественици в най-новата ни църковна история – блаженопочившия Български патриарх Максим, негов духовен наставник, и приснопаметния Български патриарх Кирил”, написаха още от Светия Синод.

Днес Светия Синод ще се събере от 14 ч. на извънредно заседание във връзка с кончината на патриарх Неофит. Траурното заседание ще бъде оглавено от Великотърновския митрополит Григорий, който е най-старшият архиерей. На него се очаква да бъде определена датата за поклонението и погребението на Негово Светейшество. На тази дата ще бъде и националният траур.

Митрополитите трябва да изберат наместник-председател, който да управлява Българската православна църква (БПЦ) до избора на нов патриарх. По устав той трябва да бъде най-старшият по митрополитско служение член на Светия Синод.

Негово Светейшество патриарх Неофит:

Той бе избран за глава на БПЦ на 24 февруари 2013 г. на Патриаршеския църковен събор.

Светското име на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит е Симеон Николов Димитров. Роден е на 15 октомври 1945 г. в София. След като завършва основно образование, през есента на 1959 г. е приет за ученик в Софийската духовна семинария, която тогава се намира при гара Черепиш. През 1965 г. завършва семинарията, а след две години е приет за студент в духовната академия "Св. Климент Охридски" в столицата, където завършва през 1971 г.

Следват две години богословска специализация в катедрата по "Църковно пение" при Московската духовна академия, а от есента на 1973 г. е става преподавател по източно-църковно пение и диригент на студентския хор при духовната академия в столицата. Две години по-късно е подстриган в Троянския манастир като монах и приема името Неофит от тогавашния патриарх Максим. По-късно патриархът го ръкополага в йеродяконски чин, а на 25 март 1976 г. в столичния катедрален храм "Св. Неделя" и за йеромонах.

Неофит е един от основателите на световноизвестния хор за източноцърковно пеене "Св. Йоан Кукузел", в който той самият участва като изпълнител.

Постепенно се изкачва и в църковната йерархия, като е възведен и в архимандритско достойнство отново от патриарх Максим. На 8 декември 1985 г. в Патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" е хиротонисан в епископски сан с титлата "Левкийски" и е назначен за втори викарий на Софийския митрополит.

Епископ Неофит става на 1 декември 1989 г. ректор на Духовната академия "Св. Климент Охридски" в София. През 1991 г. пък е избран и за пръв декан на възстановения от 1 юли същата година Богословски факултет при Софийския университет "Св. Климент Охридски". Този пост той заема до януари 1992 г.

Следва назначение за главен секретар на Св. Синод на Българската православна църква и председател на Църковното настоятелство при патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски".

На 27 март 1994 г. е избран, а на 3 април същата година е и канонически утвърден за Доростолски и Червенски митрополит. От 17 декември 2001 г. по решение на Петия църковно-народен събор Доростоло-Червенска епархия е разделена на Русенска и Доростолска епархии, а той се титулува Русенски митрополит и наместник на възстановения Доростолски митрополитски престол.

През годините на църковния разкол винаги е отстоявал позициите на каноничния Свети Синод на Българската православна църква, начело със своя духовен наставник, блаженопочиналия и приснопаметен Български патриарх и Софийски митрополит Максим.

На 2 декември 2008 г. Русенски митрополит Неофит получава званието "доктор хонорис кауза" на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Званието е връчено за цялостен принос в развитието на духовността в СУ и за активното му участие във възстановяването на Богословския факултет. Припомняме, че той е последният ректор на Духовната академия и първи декан на Богословския факултет "Св. Климент Охридски".

На 22 юни 2010 г. Негово Високопреосвещенство митрополит Неофит е удостоен от Президента на Република България с орден "Св. Кирил и Методий" – огърлие "за особено значимите му заслуги за развитието на Духовната академия "Св. Климент Охридски", за приноса му за развитие на научно-просветителските връзки и взаимоотношения между източните и западните християни и по повод неговата 65-годишнина".

На 24 февруари 2013 г., неделя, на Патриаршески избирателен църковен събор в София Русенският митрополит Неофит е избран за Български патриарх и Софийски митрополит.

В последната му публична поява в края на октомври Негово Светейшество посрещна мощите на свети Евтимий - патриарх Търновски.