Община Пловдив пусна обществената поръчка за застраховане на имоти и обекти публична общинска собственост и държавни, предоставени за управление. Тя е с прогнозна стойност 428 107,68 лв. без ДДС и е обособена в три позиции - "Имуществено застраховане на застроени имоти - общинска собственост", "Застраховане на служебните автомобили на Община Пловдив и звената на общинска бюджетна издръжка със застраховки "Гражданска отговорност" на автомобилистите "Злополука на пътниците в средствата за обществен превоз и "Автокаско на МПС" и "Застраховане на оборудване придобито по Проект "Модернизация и развитие на устойчив градски транспорт в град Пловдив" и друго оборудване".

Този път в списъка за застраховка на имотите са включени и такива частна общинска собственост. Припомняме, че след пожара в Пампоровата къща на 20 януари стана ясно, че сградата няма застраховка. От Общинския институт "Старинен Пловдив" подавали списък с имотите си, но под тези, които са със статут частна общинска собственост на практика оставали без защита. Местната администрация посочи, че в Наредба, гласувана от Общинския съвет, институциите, които стопанисват сградите, са длъжни да ги застраховат.

В крайна сметка знакови сгради частна общинска собственост са включени в общия списък. Къщите в Стария град са шест - на ул. "Кирил Нектариев" 23, на ул. "Цанко Лавренов" 11 и ул. "Душо Хаджидеков" 4а(и трите са ателиета), ул. "Цар Ивайло" 2 (Пампорова къща), ул. "Цар Иван Страцимир" 6, ул. "Д-р Чомаков" 9, ул. "Душо Хаджидеков" 4а. Включен е и Туристическият информационен център на ул. "Райко Даскалов" 1. Там е и Домът на учителя в Стария град - къща на Бедрос Басмаджиян, която е в активите на отдел "Образование".

Всички сгради на Градската художествена галерия, които също не бяха застраховани, също попадат в списъка - галерия "Капана" на ул. "Райко Алексиев" 29, Иконната галерия на ул. "Съборна" 22, три ателиета на бул. "Източен" №3 и №5. Проблемът е, че уплашени от ситуацията с пожара в Пампоровата къща, директорът Красимир Линков и колегите му са побързали и вече са застраховали всичките си имоти.

"Ние застраховахме само Дановата къща. Така се разбрахме с общината, защото съвсем наскоро сключихме новия договор за стопанисване с частните собственици. Догодина обаче, ще я включим в списъка с всички останали обекти", коментира и директорът на Историческия музей Стоян Иванов.