Започна литийното шествие, което ще съпроводи патриарх Неофит в последния му път. Освен духовници, много хора са дошли да изпратят Негово Светейшество.

Траурен звън от прозвуча от камбанарията на патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски". Тленните останки на патриарха ще бъдат пренесени с лафет от времето на цар Борис Трети - именно с него царят е бил изпратен в последния си земен път. За разлика от 1943 година, когато лафетът е бил теглен от коне, днес това ще направи военна машина.

Ковчегът с тялото на патриарха ще бъде изнесен от храма и ще потегли в посока храм "Св. Неделя".

То ще премине през централните улици на София – „Оборище”, „Георги Раковски”, бул. „Цар Освободител”, булевард „Княгиня Мария Луиза” и ще завърши в храма „Света Неделя

Част от събралите се миряни си спомниха за добрите думи и дела на Негово Светейшество.

"Това, което ме доведе е моята искрена вяра , моята съпричастност към БПЦ мисля, че православните християни всички ние сме обединени."

"За мен това е повод човек да направи равносметка за собствения си живот да оцени качествата си и недостатъците си и ако може да се смири."

Мерките за сигурност в центъра на София са засилени, а улиците, по които ще премине литийното шествие, ще бъдат временно затворени.