Пловдивчани не спират да се борят за библиотечния котарак Жоро. На 29-ти март -петък от 7:00 часа граждани ще се съберат пред Националната библиотека „Иван Вазов”, за да подкрепят котето и то да не бъда премахнато от книгохранилището.

Бурята с шареното четириного избухна след публикувана петиция, в която се разказва историята му и с призив да не бъде гонено. Подписаха я хиляди. Това предизвика вълна от публикации в социалните медии, а Фейсбук спря вирусното разпространение на линковете към петицията на стотици абонати.

След множеството репортажи на медии стана ясно, че макар каузата „Жорко” да се радва на сериозна подкрепа, има и такива, които не намират за правилно това животно да обитава библиотеката. Директорът Димитър Минев дори обяви, че се подготвя контра петиция в подкрепа на решението на ръководството да махне котето. Това накара мнозина да призоват добрите хора да отворят сърцата си и да осиновят Жорко.

Цялата история достигна до една много позната за децата ситуация, когато плачат на родителите си, че искат коте/куче/папагал/рибка, а отсреща родителят отсича: „Или котето/кучето/папагалът/рибката, или аз”.

Иначе Минев не скри, че преди 80 години библиотеката е имала специален бюджет за храненен на котки – единствените спасители от унищожителите на книгите, мишките.

Кзусът дори стигна и до здравните власти, съобщи БНР. Директорът на Народна библиотека „Иван Вазов“ Димитър Минев е поискал становище от Ветеринарно- санитарната служба в Пловдив, Агенцията по безопасност на храните и РЗИ за това допустимо ли е котаракът Гого да продължи да обитава сградата. 

Животното е в билиотеката от миналата година, като в края на 2023 е осиновено от персонала.  Пред Радио Пловдив директърът на второто по значимост книгохранилище в страната обяви, че личното му мнение е, че мястото на животното не е там, но за окончателното си решение ще съобрази със становището на институциите. 

Според Димитър Минев извън медийнтото внимание остават хората, които са против това котаракът да живее в билиотеката, а тяхното мнение също е важно и трябва да се има пред вид.

Търсят осиновители за библиотечния котарак Жоро, петицията не помогна8 500 души се подписаха в подкрепа на талисмана на НБ "Иван Вазов"

Стотици пловдивчани скочиха в защита на котарака Жоро, живеещ в библиотекатаСлед оплакване от читатели ръководството трябва да вземе решение дали да го изгони