Най-малко 29 души са загинали, а 155 са били ранени при два инцидента, докато хората са чакали хуманитарна помощ в Газа. Това обяви здравното министерство на ивицата, което е управлявано от групировката "Хамас". 

Според ведомството в единия случай израелска въздушна атака е отнела живота на 8 души, а в другия - 21 души са починали, след като израелските сили са открили огън по тях. Израелската армия обяви, че информацията е погрешна.

Водещата партия в управляващата в Израел коалиция - "Ликуд" на премиера Бенямин Нетаняху - реагира гневно на призива на американския сенатор демократ Чък Шумър за предсрочни избори в Израел. 

 "Израелското общество подкрепя напълно стремежа към пълна победа срещу "Хамас", отхвърля диктата от чужбина за създаване на палестинска държава и се противопоставя на връщането на ивицата Газа под контрола на Палестинската автономна власт", се казва в специално изявление на "Ликуд". Белият дом и Държавният департамент се дистанцираха от Шумър. 

"Решението дали да имат избори си е на израелците", заяви говорителят на президентския Съвет за национална сигурност Джон Кърби. 

Междувременно втори кораб с храни за Газа ще отплава днес от пристанището на Ларнака. Първият плавателен съд с хуманитарна помощ, който тръгна от острова във вторник сутринта, се очаква да достигне палестинския анклав днес по обед