Бивш шеф на Районен съд – Първомай поема делото на близнаците от Цалапица

Процесът тръгва отначало след като досегашният съдия се оттегли като магистрат

11.03.2024 20:00 9530 0
Бивш шеф на Районен съд – Първомай поема делото на близнаците от Цалапица

Бившият председател на Районен съд - Първомай Спасимир Здравчев поема делото за лично укривателство срещи близнаците от Цалапица.  Това стана ясно, след като досегашният магистрат Боян Кюртов се оттегля от системата и спира да практикува съдийската професия.

Спасимир Здравчев за кратко беше командирован в Окръжен съд – Пловдив, като там води няколко ключови дела. Сега името на магистрата фигурира в Районния съд под тепетата, като член на XII наказателен състав.

При така стеклите се обстоятелства съдебният процес срещу братята Динкови ще започне отначало и с нов съдебен състав. В този случай има възможност заседанията да протекат по друг начин ако новият магистрат реши да даде възможност на близнаците да се възползват от съкратен процес, както те пожелаха. Първата дава за процеса е 26 март.

Обрат: Делото на близнаците започва с нов съдия, Кюртов напуска систематаСъдебния процес срещу двамата стартира по общия ред с разпит на всички свидетели

Припомняме, че съдия Боян Кюртов даде ход на делото от четвъртото заседание, защото се изчакваше разпитът на задържания в Дания Бизюрев. Процеса срещу близнаците стартира по общия ред с разпит на свидетели, за да може Рангел да даде своите показания в хода на процеса. Това се случи, въпреки че Динкови изразиха готовност да признаят вина.

Според внесения в съда обвинителен акт,  обвинението срещу Борислав и Валентин Динкови е за лично укривателствоЗа това престъпление законът предвижда лишаване от свобода до пет години. Близките на Митко не са съгласни с държавното обвинение, защото смятат, че братята не са укриватели, а съучастници в убийството. 

Към днешна дата все още няма данни Рангел Бизюрев да е предаден на българските власти, въпреки че и до новото заседание остават само две седмици. Близнаците Динкови все още са с най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража".

Всичко, което се случи до момента по делото, четете тук:

Близнаците от Цалапица остават в ареста! Делото започва с разпит на свидетели

Делото на близнаците наближава, а Рангел Бизюрев все още го няма. Какво ще се случи?

Съдът отново поряза близнаците, чакат Рангел Бизюрев за разпит

Делото на близнаците не тръгна, ще чакат разпита на Бизюрев

Близнаците от Цалапица с противоречиви показания - съдът върна обвинението

 

Акценти

Изпрати новина