Съдът: Има наличие за провокация от страна на Ашим Асан, групата на Асан Кучкаря излиза от ареста

Магистратите пуснаха трима от обвиняемите под гаранция, а един без каквато и да е „мярка за неотклонение”

16.03.2024 18:30 9914 0
Съдът: Има наличие за провокация от страна на Ашим Асан, групата на Асан Кучкаря излиза от ареста

Четиримата мъже, заплашили с убийство етническия лидер Ашим Асан и стреляли по внука му, излизат от ареста. Това реши Пловдивският окръжен съд, като по този начин не уважи желанието на прокуратурата, обвиняемите да останат за постоянно зад решетките.

В тричасово заседание днес съдия Весела Евстатиева определи, че по делото има наличие за провокация от страна на подалия жалбата Ашим Асан и към този момент няма достатъчно събрани доказателства за вземане на най тежката мярка за неотклонение за групата на Асан Кучкаря.

Така единия от синовете на Асан Кучкаря - Шеркан Мехмет /26г./ беше освободен от ареста без мярка за неотклонение, а другите трима задържани – самият Асан /61г./, Айдън Шолов /27г./ и бившият общински съветник от ДПС  Айри Мурад /47г./ излизат под гаранция от 2000 лева.

От прокуратурата поискаха постоянен арест за четиримата задържани, заплашвали със саморазправа внука на етническия лидер Ашим Асан.

Прокуратурата иска постоянен арест за четиримата, заплашвали Ашим Асан, съдът гледа мярката им за неотклонениеТе бяха доведени в съдебната зала с белезници и под засилена охрана

Специфичното в казуса е дългогодишният конфликт, който се е разразявал между семействата на Ашим Асан и Асан Мехмет (Асан Кучкаря). Заканите са ескалирали в стрелба по внука на Ашим Асан, което е и предпоставка за повдигане на обвинение за опит за убийство. После е започнала подготовка за ликвидация на Ашим Асан и полицията е предотвратила по-тежки последствия”, изтъкна прокурор Тодор Павлов.

Според държавното обвинение са налице всички предпоставки за вземане на най-тежката мярка за неотклонение.

Безспорно е, че именно те са извършители на престъпленията. Носили са хладни оръжия, свински опашки и тиксо. Налице е и опасността да извършат друго престъпление. За това свидетелства криминалистичното минало на обвиняемите - трима са съдени и преди. При тези характеристични данни съществува и реална опасност за извършване на друго престъпление. При тези доказателства предпоставката дали има опасност от укриване, дори няма нужда да се коментира”, каза още прокурорът.

Адвокат Красимир Баков, защитник на двамата по-млади мъже,  контрира че нито една от предпоставките не е на лице, освен факта, че са привлечени като обвиняеми за извършване на тежки умишлени престъпления по смисъла на закона. Според юриста обаче, към момента липсват данни за авторство и той поиска спрямо Шеркан и Айдън да не бъде взета каквато и да е мярка за неотклонение. В пледоарията си адвокатът наблегна и на това, че Ашим Асан е рекордьор по подаване на жалби във всички институции в Пловдив. „Осен това той не отрича, че е във влошени отношения от години със семейството на Асан Мехмет”, посочи още Баков.

Според адвокат Сузана Алекова, представляваща Асан Мехмет и Айри Мурад, към момента липсват каквито и да е доказателства, за да бъдат взети най-тежките мерки за неотклонение и тя също поиска обвиняемите да бъдат пуснати без мярка. Тя пожела, в краен случай, мъжете да бъдат пуснати с "подписка" или под гаранция за сума до 500 лева.

През целия ден инициатор на боя е бил Ашим Асан и е приканвал други хора да ходят да се бият”, каза Алекова. Тя поиска и психиатрична експертиза да прецени дали Ашим Асан дава достоверни показания.

В последните си дума пред съда Шеркан и Айдън поискаха по-лека мярка, а Айри Мурад пожела да бъде освободен без мярка за неотклонение.

"Аз не се чувствам виновен и не искам да ми взимате мярка",каза пред съда Асан Кучкаря.

Припомняме, че в жалбата си етническия лидер Ашим Асан посочил, че четири лица заплашват него и внука му със саморазправа, включително и с убийство. Той е съобщил, че на 4 март на ул. „Ландос“ по внука му е стреляно от движещ се автомобил. След сигнала са били предприети незабавни действия от служители на отдел „Криминална полиция“по изясняване на изнесените факти в жалбата.

В последствие в района на Железния мост до Околовръстното шосе били арестувани общо осем души. Трима от тях са подготвяли разправа с Ашим Асан и внука му, а останалите са имали функцията на наблюдатели – отцепка.

По досъдебното производство спрямо тримата, сочени като извършители, е повдигнато обвинение за приготовление към убийство и закани с убийство, а спрямо четвъртият - за опит за убийство.

Както TrafficNews.bg съобщи, мъжете бяха арестувани на 13 март след сигнал на Ашим Асан внесен в Окръжна прокуратура-Пловдив. В жалбата се казва, че четирите лица заплашвали него и внука му със саморазправа, включително и с убийство. Той е съобщил, че по-рано в  Пловдив сина на Асан Кучкаря- Шеркан стрелял по внука му от движещ се автомобил на ул. „Ландос“, а по-късно последвало покушението срещу него.

Определението на Окръжен съд – Пловдив да бъдат освободени може да бъде протестирано от прокуратурата, като делото на втора инстанция е насрочено за 21 март от 10 часа в Апелативния съд.

Арестуваха столипиновските барони Асан Кучкаря и Айри Мурад, заплашили с убийство Ашим Асан

Повдигнаха обвинения на 4-ма от похитителите на Ашим Асан, единия се опитал да убие внука му

Етническият лидер Ашим Асан: Казаха, че ще ме изкъпят в Марица и после ще ме заровят

 
Изпрати новина