Купища нерегламентирано изхвърлени отпадъци грозя района на Гребна база и ул. „Парк отдих и култура“. За това сигнализират до TrafficNews живеещи в близост. По думите им около строителни обекти, край пътното платно и в част от зелените площи е занемарено.

Ние всички си плащаме данъците редовно, имаме правото да живеем в чиста среда. В същото време зад комплекса на Green Hill в полето някой си е направил персонално бунище. До моста на Гребната база непрекъснато има изхвърлени използвани презервативи, пластмасови бутилки, седалки от коли, мивки, използвана тоалетна хартия. Ние жителите, имаме само едно място за истинска разходка - Гребната база, но тя е в окаяно състояние. Във вътрешността ѝ няма нито кошове за боклук, нито еко тоалетни“, заявява гражданин.

Обръща внимание и на влошеното състояние на пътната настилка на улицата, в която са се отворили много дупки и за да ги избегнат, шофьорите извършват рискови маневри. Пловдивчанинът твърди, че по повод замърсяването е бил адресиран сигнал до районното кметство на 14 февруари, за който преди два дни е получил входящ номер. Граждани молят администрацията лично да извърши проверка като отиде на обход по ул. „Парк отдих и култура“.

Отделно пред хотел „Ландмарк“ се събират мотористите и си правят рали до 2 след полунощ. Откакто живеем там, никога не сме отваряли прозорците през нощта. За какво плащаме данъците, не е много понятно, явно за дискомфорта“, оплаква се пловдивчанинът.

В коментар пред TrafficNews кметът на „Западен“ Тони Стойчева заяви, че ангажиментът по поддръжка на въпросните пространстава не е на управляваната от нея администрация.

Целият район на Парк „Отдих и култура“ се стопанисва от голяма община. Пространството е извадено от правомощията на районното кметство. Сигналите, които са постъпвали при нас, са обработени и изпратени до компетентните общински предприятия. Ние получаваме множество оплаквания, включително за контейнерите за боклук, които са поставени на пътното платно и е трудно да си изхвърлят боклуците“, коментира Тони Стойчева.

Тя допълни, че проблемът със замърсяването на района се задълбочава от бурното строителство, което не се съобразява с броя на живеещите и генерирания от тях отпадък. И допълни, че Общината обмисля разговори с инвеститорите, в които да преговаря те да обезпечат места за сметосъбиране, които да са на територията на жилищните комплекси и да са само за нуждите на жителите им.

Районният кмет обаче отбеляза, че не може да се изисква едностранно от общината да почиства, като същевременно граждани проявяват небрежност и замърсяват. Тя призова да не се допуска нерегламентирано изхвърляне. „Достатъчно често се извършва сметоизвозване, чест е и графикът за извозване на еднограбаритни отпадъци“, допълни тя.

Тони Стойчева се ангажира да бъде извършена проверка на място, която да проследи какво е състоянието в чистотата в района. При констатиране на нередности – ще бъдат уведомени общинските предприятия, които могат да почистят. „Ние ще направим обход. Но по отношение на полетата зад комплекс „Green Hill“, там са частни земи и ние единствено можем да напишем писмо на собственика да го почисти“.