Българският футболен съюз ще има нов президент днес. На Извънреден конгрес на централата днес от 10:30ч. в столичен хотел ще бъде избран президент.

Той обаче няма да е досегашният Борислав Михайлов, който с няколко паузи управлява БФС от 2005г. насам. Михайлов подаде оставка след протеста срещу БФС по време на европейската квалификация  срещу Унгария. След оставката на Михайлов временно изпълняващ длъжността президент стана Михаил Касабов, който сега се включва в борбата за президент и поради тази причина беше заменен на поста от Емил Костадинов, който ще управлява БФС до встъпването в длъжност на новия президент.

Рекорди 7 човека се включват в битката за поста на Бояна. Бившият футболист Димитър Бербатов, който за втори път ще се опита да спечели изборите, след като не успя през 2021-ра в битка с Борислав Михайлов.  В битката влиза и доскорошният изпълняващ длъжността президент на БФС Михаил Касабов, както и техническия директор на БФС Георги Иванов. Останалите кандидати имат доста малки шансове, но те са спортният юрист Георги Градев, който доскоро беше в щаба на Бербатов, футболният агент Петьо Костадинов, още един футболен агент Георги Захариев, който се кандидатира и на предния конгрес, но тогава си направи самоотвод и не участва в окончателното гласуване, както и юристът и бизнесмен Манол Иванов.

На миналите избори през 2021-ра година имаше 6 кандидата, но трима от тях си направиха самоотвод и се отказаха. Христо Христов, Георги Захариев и Ивайло Дражев се отказаха и не влязоха в гласуването. В него останаха само Бербатов, Михайлов и Христо Порточанов. Тогава Михайлов спечели драматично с 11 гласа.

Реално днес трябва да стане ясен и новият Изпълком на БФС, който е предложен от новия президент. За момента Бербатов, Градев и Костадинов обявиха имената на Изпълкома преди изборите, а останалите кандидати ще го направят днес. При избор на президент отделно се гласува и състава на Изпълкома.

Право на глас имат всички клубове, които са членове на БФС и всички са с равен брой гласове по един на клуб.

Повече за биографиите на всички 7 кандидата може да видите тук:

Рекорден брой кандидати влизат в битката за БФС, вижте кои са теСедем човека се борят за президент на централата

Ще има петима представители от ФИФА и УЕФА, които ще следят за честното провеждане на избора.

Победителят в днешния изборен вот ще може да бъде петият президент на БФС през новия век, ако не бъде избран Михаил Касабов. До момента с нормални мандати бяха Иван Славков и Борислав Михайлов. Михаил Касабов два пъти беше временно изпълняващ длъжността президент, а сега на поста до влизането в длъжност на новия президент е Емил Костадинов, който също е временно изпълняващ длъжността.

Конгресът ще бъде воден от бившия вицепрезидент на БФС Атанас Фурнаджиев.

Конгресът ще бъде излъчван на живо в Youtube.

Ето и по какви правила ще премине Конгресът:

- Изказване на всеки от кандидатите до 5 минути, изказванията ще бъдат по реда на постъпване на кандидатурите. По този ред ще бъдат подредени имената в интегралната бюлетина.

- Ще има 4 изборни бюра. Обсъжда се и ще бъде предложено за гласуване на Конгреса изборните кабинки да бъдат заменени с пултове с преграда, за да се избегне снимането и манипулирането на вота.

- Регистрацията на делегатите започва в 7:30 и приключва в 10:15, когато ще се провери дали има кворум 50% + 1, за да започне Конгресът в 10:30. По времето на точки 1,2 и 3, кандидатите и техните сътрудници ще бъдат в "Пура бар" в хотел "Маринела", където на монитори ще наблюдават случващото се. След трета точка ще бъдат поканени в залата, местата са на първия ред.

- След избор на президент, същият предлага списък с 14 кандидата за Изпълком, като делегатите в залата ще могат да направят допълнителни предложения за членове на Изпълкома. Всички кандидати се вписват в интегрална бюлетина, а гласуването ще стане на принципа на "Задраскайте излишното име".

- Има предложение до четвъртък всеки кандидат да предложи 5 имена от делегатите за наблюдатели на изборния процес на урните. Петьо Костадинов и Георги Захариев са се отказали от това си право.

- Има предложение преди всяко тайно гласуване да се прави проверка на кворума в залата от квесторите.