Вече две поредни седмици аз в качеството си на кмет на “Западен” съм обект на интерес от страна на медиите след подаден срещу мен сигнал за нерегламентирано паркиране на бул. “Пещерско шосе” пред кооперацията, в която живея.

Като човек признавам моята вина и понасям своята отговорност, осъзнавайки, че нямам право на грешки предвид ценностите, които изповядвам. Призовавам контролните органи да санкционират всеки, който наруши правилата и да не се допускат негласни договорки. Много често се паркира и на тротоарите, това е недопустимо, защото пречи на майките с колички, на пешеходците, често се уврежда настилката, а ремонтът струва много пари.

В тази своя писмена позиция искам да насоча вниманието към причините защо понякога гражданите извършват нарушения и да запозная обществеността в каква насока работим в "Западен".

Известно е, че районът през последните години освен че се презастрои, има ръст на броя на автомобилите в града, водят се и междусъседски “войни” за паркоместа.

Общинската и районна администрация имат задължение да прилагат политики, които да бъдат една своеобразна превенция срещу възникването на проблемите. За съжаление, в Пловдив липсва цялостна модерна визия как трябва да се развива транспортът в Пловдив и екологичните алтернативи за придвижване на хората.

Преди няколко месеца преминах от другата страна на барикадата. Вече съм кмет на район. Наследството на предходната администрация на “Западен” е тежко. Това обаче за нас е мотивация да приложим интегриран подход, за да задоволим нуждите на всички страни – на шофьори, на пешеходци, на велосипедисти, доколкото това е в правомощията на районната администрация. Ако даден проблем е извън компетенциите ни, ние имаме диалог и с народни представители, и с общинските съветници. През моя живот съм посетила много държави и съм впечатлена как управляващите мислят с няколко хода напред, за да улеснят ежедневието на хората. Крайно време е да спрем да имитираме дейност, като решаваме проблемите на парче, без политическа воля.

Новата администрация предприе няколко стъпки за решаване на проблема с паркирането:

Ще внесем в ОбС предложение да се развали договорът за наем на зелената площ от 7,3 дка, която беше дадена на частната болница “Пълмед” от предходните общински съветници на символичната цена от 2300 лв. наем на месец. Напомням, че в края на мандата на Здравко Димитров бяха направени няколко опита, като на третия той успя. За мен тази сделка е нищожна. Представителите на Демократична България преди година гласуваха против. Заедно с граждани водих битка това място да бъде отредено като общински паркинг, по този начин живущите щяха да има къде да паркират своите автомобили срещу такса, а пациентите на болницата можеха да го ползват срещу заплащане. Инвестицията щеше да се изплати за няколко месеца, а общината пропусна възможността да получава един доста приличен приход, вместо да се удовлетворяват интереси на частна фирма. Доколкото ми е известно, вече се събира подписка за разваляне на договора с частното лечебно заведение. По изчисления този паркинг има капацитет за 184 паркоместа.

Ще внесем предложение към ОКТ да се въведе режими на паркиране в определени часови зони на улици, като това няма да затруднява пътния трафик. Такива са бул. “Свобода”, бул. “Пещерско шосе” и др.

Ще предложим някои вътрешноквартални улици да станат еднопосочни и да се направи ревизия на знаците, които забраняват паркирането. Главният архитект Никола Славчев проучва възможностите определени терени, които са частна общинска собственост, да бъдат превърнати в паркинги. Някои от тях сега са кални петна.

Получаваме искания на граждани и представители на етажната собственост за обособяване на паркоместа със скоби за отдаване под наем. Вече са готови няколко схеми.

Започваме да премахваме преместваеми гаражни клетки и изоставени автомобили в района.

Активен участник съм в дебата между кмета и другите районни кметове да се въведе една цялостна концепция за “Зелена зона” в кварталите. Това ще ограничи миграцията на колите, право да спират ще имат само живущите. Надявам се да имаме консенсус с кмета на Пловдив Костадин Димитров.

Само за няколко месеца наложихме бранда “Зелен Западен” за нашия район. Всички хора от екипа са големи ентусиасти и защитници на различни еко каузи. Районът е ощетен от липсата на вело инфраструктура. Пловдив е малък град и администрацията трябва да създаде всички условия на гражданите да се придвижват с велосипеди целогодишно предвид изключително мръсния въздух и огромните задръствания. В развитите страни освен велоалеи, има паркинги за велосипеди, можеш да качиш колелото си и на автобуса.

Ще настоявам при проектирането на новите улици, и по-специално бул. “Пещерско шосе” да има включена и велоалея, която да е свързана с другите налични в градската среда. Ние насърчаваме гражданите на “Западен” да спортуват и да бъдат активни. Ще организираме редица информационни кампании и спортни изяви, едно от които е велопоходът през месец май. Започваме партньорство с голяма международна компания за спортни стоки и организации, които имат предложения как да се свържат велоалеите в града.

Моята визия е, че Пловдив трябва да има интегрирана транспортна система – да се насърчават хората да не се качват на автомобилите, защото няма как до безкрайност да разширяваме улици и да унищожаваме зелени площи за сметка на пътищата, хубаво е да се увеличава и броят на велосипедистите, да се променя и манталитета. Убедена съм, че ако общественият транспорт е екологично чист и обновен, гражданите ще го използват по-често. За съжаление, по време на няколкото мандата на различни кметове бяхме свидетели на тотална абдикация от това да се защитават интересите на гражданите на Пловдив. Той е единственият голям град в България с изцяло частен транспорт. Всички ние виждаме в какво трагично състояние е той – мръсен и със стар подвижен състав. Преди години беше създадено общинско дружество "Екобус", за да получи финансиране от еврофондовете за нови автобуси и да поеме линии, но научихме, че неговата дейност започва с фалстарт. Към момента "Екобус" е с отнет лиценз, като новият ресорен кмет прави усилия той да се възстанови. Не трябва да забравяме и как Пловдив плати милиони за автоматизирана система за продажба на билети, която остана в небитието. И лошото е, че отново виждаме една групова безотговорност и институционална безпомощност.

Нека да завърша с нещо положително. Отправям молба към общинските съветници в ОбС. Голяма част от тях бяха и в предишния местен парламент, който взе поредица от грешни решения. Време е да застанете на страната на обикновените хора, за да стане Пловдив един наистина модерен и зелен град, какъвто заслужава да бъде. Надявам се, че това ще се случи.

Пловдивчанин: Кметът на "Западен" редовно паркира в нарушение, докато говори за морал и санкции във ФейсбукТони Стойчева не отрече за неправилното паркиране, но го отдаде на липса на алтернативи

Тони Стойчева: Има негласна уговорка да не се глобяват нарушители, които не пречат на движениетоКметицата на „Западен” ще поиска да се разреши паркиране в определени часове на Пещерско шосе

Има ли негласна уговорка да не се глобяват нарушители? Зам.-кмет опроверга Тони СтойчеваЗаконът е, за да се спазва и той е за всички, заяви Ангел Славов