Вицепремиерът в оставка Мария Габриел заяви, че утре ще върне празен мандат за съставяне на правителство на президента Румен Радев. Тя заяви, че преговорите за ново правителство са пропаднали най-вече заради искането на ГЕРБ-СДС сега да има само ротация на премиер и вицепремиер, но след това да има опция за смяна на министри. Това стана ясно на извънреден брифинг, в който участваха Габриел и основните преговарящи от страна на ГЕРБ в последните седмици - Деница Сачева, Рая Назарян и Теменужка Петкова.

"Искам да кажа много ясно, че от самото начало на преговорите се включихме добре и конструктивно. Проведохме открит разговор. Още след първия кръг стана ясно, че имаме общи точки, но имаме и различия. Имаме нужда от стабилност, но трябва да се крепи това на общи цели.Стигнахме и до момента, в който поставихме нашето споразумение. Нека го кажа - спорове за регулатори, съдебна реформа, борба с корупцията ние нямаме. Имаме фундаментално различие по отношение на това ГЕРБ да бъде приет като равнопоставен партньор", заяви вицепремиерът. 

Първоначално, ПП-ДБ са отказали договорени до момента квоти за министри на ГЕРБ и всякаква възможност партията на Бойко Борисов да има повече от едно министерско кресло. След това е било отказано и подписването на коалиционно споразумение, като през цялото време ПП-ДБ са настоявали да се говори само и единствено за регулаторите. При обсъждането на имена за министри от ГЕРБ предложенията са били атакувани персонално. Финално от партията на Бойко Борисов предложили да не се договаря в момента ново правителство или споразумение, а да се извърши първоначално договорената ротация - Мария Габриел става премиер, а Николай Денков - вицепремиер. И това е било отказано.

"Това, което за мен е много важно да стане ясно, че за нас спорът се води затова, че първата политическа партия трябва да бъде равнопоставена в управлението. Дори и днес виждайки, че все още има различия предложихме да бъде гласуван състава на сегашното правителство да има ротация само между премиер и вицепремиер и да има възможност да бъдат сменяни впоследствие министри. Ще върна празен мандат утре. Стигнали сме до момента, в който ние не можем да възприемем ГЕРБ да не бъде равнопоставен. Днес предложихме да има ротация само между премиера и вицепремиера, след това да има промяна на министри. Това обаче ни беше отказано", каза Габриел.

"Осем дни преговаряме и поставихме на масата ясно, че искаме равнопоставеност в управлението. Колегите от ПП-ДБ не са готови да поделят властта. Те искат да притежават цялата власт без да я споделят. Ако до 12ч. утре ПП-ДБ има желание да сподели властта тогава можем да говорим. Ако ли пък не искат то категорично правителство няма да има", заяви Деница Сачева. .