Русия провежда президентски избори, които трябва да дадат на президента Владимир Путин още един шестгодишен мандат въпреки катаклизма, предизвикан от войната на Москва в Украйна.

След конституционна реформа от 2021 г., която промени ограниченията на руския президентски мандат, Путин може да остане на власт до 2036 г. Той беше избран за първи път през 2000 г.

Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа заяви, че нейните наблюдатели на изборите не са били поканени да наблюдават вота през 2024 г., за да гарантират „безпристрастна и независима оценка“ на изборния процес. 

Ето пет неща, които трябва да знаете за руските избори:

Няма антивоенна опозиция

Единствените потенциални кандидати, които се противопоставиха на войната в Украйна – Борис Надеждин и Екатерина Дунцова, които събраха десетки хиляди подписи в подкрепа на кандидатурите си, бяха отхвърлени от участие в изборния процес.

Освен Путин има трима регистрирани кандидати – консерваторът националист Леонид Слуцки, кандидатът на комунистическата партия Николай Харитонов и бизнесменът Владислав Даванков.

Всички те подкрепят войната на Русия в Украйна.

Критиците на Кремъл посочват, че ролята на тези трима кандидати е да канализират всяко недоволство и да придадат плуралистичен блясък на гласуването във време, когато опозицията е значително намалена от наложени репресии.

Независими наблюдатели също така казват, че властите разполагат със средства за управление на резултатите, включително манипулиране на вота, фалшифициране на бюлетини и използване на милиони държавни служители, за да подкрепят статуквото.

Единственият неизвестен фактор е дали може да има някакви протести, както призовава покойният опозиционен лидер Алексей Навални и сега неговата вдовица Юлия Навалная.

Хиляди поддръжници дойдоха да отдадат почитта си на погребението на Навални в Москва в началото на месеца, като някои скандираха антиправителствени лозунги. Неговата вдовица нарече изборите „пълна измислица и фалшификат“ и по-рано този месец призова поддръжниците си да се появят на избирателните секции в неделя, за да протестират.

„Какво да правя след това? Изборът е твой. Можете да гласувате за всеки кандидат, освен за Путин“, каза тя във видео в YouTube. „Можете да унищожите бюлетината, можете да напишете „Навални“ с големи букви върху нея. И дори ако изобщо не виждате смисъл да гласувате, можете просто да отидете и да стоите в избирателната секция, след което да се обърнете и да се приберете вкъщи.

Обещанията на Путин

Въпреки че резултатът от изборите не е под съмнение, правителството води усилена кампания в опит да укрепи вътрешната и международната легитимност на Путин. Путин сега е в по-добра позиция поради напредването на руските войски в Украйна на фона на пукнатини в подкрепата на Запада за Киев и руската икономика, която се оказва устойчива, въпреки тежките санкции, които са ѝ наложени.

През последните седмици Путин зачести изявите си в медиите, срещайки се със студенти, посещавайки фабрики и дори летейки с ядрен бомбардировач.

Но всички тези усилия имат своята цена. Според вътрешни документи на Кремъл, получени наскоро от естонския новинарски уебсайт Delfi, правителството е похарчило около 1 милиард евро за пропаганда преди изборите. Руският президент обаче никога не е участвал в предизборен дебат от идването си на власт преди близо четвърт век и вероятно няма да го направи и сега.

В речта си за състоянието на нацията миналия месец той направи дълга поредица от бюджетни обещания, раздавайки милиарди рубли за модернизиране на училища и инфраструктура, борба с бедността, защита на околната среда и насърчаване на технологиите. Речта изложи програма на правителството поне до 2030 г.

Икономически опасения

Въпреки че икономиката се задържа далеч по-добре от очакваното, много руснаци се притесняват от растящите цени – особено на храните – и като цяло от нестабилността, породена от войната в Украйна.

Недостигът на работна ръка се натрупва, след като хиляди млади мъже или загинаха, или се бият в Украйна, докато стотици хиляди други хора избягаха в чужбина, защото се противопоставят на конфликта или за да избегнат военна служба.

През последните месеци властите потиснаха демонстрациите на съпругите на наборни войници, които поискаха техните близки да получат разрешение да се върнат от фронта.

Призиви за гласуване

Из страната бяха разлепени патриотични плакати, призоваващи руснаците да гласуват. Предизборните плакати имат знак „V“, подобен на този, използван от руските войски в Украйна, и лозунг: „Заедно сме силни. Да гласуваме за Русия!”

Властите също така ще организират томболи и развлечения, за да насърчат избирателите да излязат и да гласуват в страна, където разочарованието от политиката, особено сред младите хора, е високо.

Съседна Украйна и нейните западни съюзници са представени като размирници в държавните медии и официални речи. През декември Путин предупреди за възможна „чужда намеса“ във вота и обеща „сериозен отговор“.

Миналата седмица Русия привика американския посланик Лин Трейси, като обвини финансираните от САЩ НПО в „разпространение на дезинформация“ за изборите.

Според Moscow Times Русия предупреди за ответни мерки, които биха могли да включват експулсиране на "служители от посолството на САЩ, замесени в подобни действия".

Гласуване в контролирана от Русия Украйна

В знак, че руските власти се опитват да демонстрират нормалност на фона на продължаващия конфликт, ще има гласуване в контролираните от Русия райони на Украйна.

През 2022г. Русия обяви едностранното анексиране на четири региона на Украйна – въпреки че нейните войски все още не ги контролират напълно.

Киев казва, че местните жители сега са подложени на заплахи и насилие, за да бъдат принудени да гласуват – нещо, което Москва отрича. Руските войници, разположени в Украйна, успяха да гласуват по-рано.