Цената на доматите, тиквичките и зелето се вдига двойно за 13 километра. Толкова е разстоянието от борсата в село Първенец до пазарите на Пловдив. Производителите на тържището предлагат хубави розови домати между 60 стотинки и 1.20 лева за килограм. Най-едрите достигат 2 лева. По пазарите в Пловдив цената варира между 1.40 и 3 лева, показа проверка на TrafficNews.bg. Българските тиквички от 70 стотинки на борсата скачат на 1.40 по пазарите, а зелето от 80 стотинки става 1.20 лева. Тази година е лоша за краставиците и патладжана и те са кът както на тържището, така и по магазини и пазари в града. Патладжанът, родно производство, се търгува по 1.30 лв. на едро, а в голяма верига цената му удари 3 лева за килограм. Твърдо над 3 лева в момента в Пловдив са и краставиците.   

"Търговци и прекупвачи ограбват труда ни. Те нито са сели, нито са харчили за торове и надници, а прибират луди пари", жалват се производители. Според техните наблюдения в момента цената на едро на розовите домати е дори по-ниска от миналата година. Прекупвачите обаче спекулирали с увеличението на тока и изкуствено завишавали цената на плодовете и зеленчуците. „Много е трудно за производителите. Затова и все повече хора се отказват от селското стопанство. Трудят се, накрая ги удари наводнение или градушка и всичко отива. А масово хората нямат застраховки. Преди няколко години едно наводнение ни унищожи 100 декара с посеви. Задлъжняхме с 30 хиляди лева, още не можем да си изплатим дълговете към банката”, оплака се Димитринка Петрова от Първенец. Сега жената гледа малко домати, люти чушки и подправки в двора. Казва, че е пред пенсия, а на нейната възраст няма кой да я вземе на робата. „Като дойдат клиентите – особено градските хора, миришат доматите да разбират наши ли са. Казват, че им мирише на истински домат. Но до няколко години ще ядем само вносна продукция. Българското селско стопанство умира”, вдига рамене Петрова.

Според нея е слаба годината и за кайсии и смокини. Градушка масово унищожила реколтата от кайсии и затова български почни не се намират. Вносните са на цени между 1.80 и 2.30 лева за килограм. Заради дъждовете смокините пораснали бързо, но нямат сладост и само за няколко часа се скапват по сергиите. Цената им е между 2.50 и 3.00 лева.  

Тази година на печалба ще са само производителите, които са сели картофи и зеле. В момента на едро килограм пресни картофи върви от 45 до 60 стотинки, старите са по 80 стотинки, колкото струва и зелето. „Не помня от колко години зелето не е имало такава цена. Миналото лято внесоха от Македония и принудиха нашите производители да свалят цените. Тази година обаче явно македонците нямат добра реколта, така че засега внос няма”, посочва жената.

„Проблемът при картофа е, че заради дъждовете започна да пониква наново. Така че, който не го извади навреме, ще е на загуба”, казва Петър Йочков от Съединение. Според производителя дъждовете създават проблем и за пшеницата, която боледува от т.нар. чернилка. По тази причина най-вероятно наесен можем да очакваме и повишение в цената на хляба.