Може ли да се направи чисто нов парк без тротоари, захранване с вода и ток, както и без... озеленяване и то срещу 730 000 лева? Видно това е възможно, ако го е правил бившият зам.-кмет Георги Титюков, който в момента кове законите на Пловдив в Общинския съвет.

За „новия парк” в район „Източен”, който бе възложен да се строи от бившия зам.-кмет по спорт, TrafficNews писа неведнъж, че с тотално объркано задание. При старта на обществената поръчка от документацията бе видно, че няма нито ВиК част и поливна система, както и липсва част „Паркоустройство”. Оказва се обаче, че освен двата пропуска има такъв и за изграждането на тротоари и връзването към електропреносната мрежа.

Паркът в район „Източен” се намира непосредствено зад стадион „Христо Ботев” и пред дома на коалиционния партньор на Георги Титюков – Владимир Кисьов. Дейностите по парка са извършени на два имота – единият на  ул. „Тодор Влайков” 24 и е с големина от 2,8 дка, а съседният е на ул. „Месемврия” и е с площ от 4,1 дка.

От фирмата изпълнител са приключили всички дейности, като още от декември е на Акт 15. На място се вижда, че са изградени спорните игрища, има алеи, детска площадка, сцена, пейки, както и паркоместа. Отделено е дори част от имота за кафене.

Тротоари обаче липсват. Озеленяване различно от саморасляците, поникнали сами също няма, новите лампи също са там, но не са вързани към електропреносната мрежа. За капак дори няма вода за напояване на растителността, която и липсва.

Представител на фирмата изпълнител „ЦИД – Атлас” заяви, че те са изпълнили всички дейности, които са били възложени, а дори и такива, които липсват в заданието.

„Когато стартирахме проекта представители на Община Пловдив ни заявиха, че тротоарите ще бъдат изградени от район „Източен”, тъй като са извън обхвата на имота и ПУП-а. Също така ни казаха, че паркоустройството ще се извърши служебно от ОП „Градини и паркове”, както и сондажа за поливаната система. Въпреки че не беше  в заданието, ние сложихме елементите за поливната система, но няма как ние да направим сондаж, за да я захранваме с вода”, заявиха от фирмата. Те казаха, че вече 5 месец чакат Община Пловдив да приеме обекта, както и да реши проблема с електрозахранването. Компанията има и неразплатени средства, които очаква от градските власти.

Проверка на TrafficNews показа, че към днешна дата възложител на обекта – няма. Това значи, че липса заповед на кмета, с която да нареди на свои зам.-кмет да води приключването на проекта. Зам.-кметът по строителство Тошо Пашов заяви, че той не е възложител и при тежката работа, която има в неговия отдел не може да поеме повече обекти. Наследникът на Георги Титюков – Николай Бухалов също не е определен за възложител и така се изпада в Параграф 22, че няма кой да завърши обекта.

Самият Георги Тиюков научи с изненада от репортер на TrafficNews , че няма възложител на проекта, който е започнал самият той. На въпрос с проблемите с тротоарите, ВиК и осветлението, общинският съветник заяви:

„Когато започнахме поръчката се бяхме разбрали с ръководството на район „Източен” да включат тротоарите в техния договор за поддръжка. Също така „Градини и паркове” трябваше да направят проекта за озеленяване и да бият сондаж… властта обаче се смени и явно се е получило това”, каза бившият зам.-кмет.

От своя страна бившият кмет на „Източен” Иван Стоянов, който сега е зам.-кмет по екология заяви, каза,  че не е поемал подобен ангажимент за тротоари или сондаж. В бюджета на район за тази година също липсват средства за направата на тротоари или други дейности по въпросния обект.

На следващия ден Георги Титюков заяви, че е говорил с район „Източен” и зам.-кмета по екология Иван Стоянов, да се решат проблемите с тротоарите, тока, озеленяването и водата. Въпросът е  защо общинският съветник се сеща, че трябва да довърши нещата, които е започнал след наше запитване и 5 месеца след приключването на дейностите там?

Това, което  Община Пловдив трябва да плати дотук е 730 000 лева, като 250 хил. лева са за спортните обекти и 480 000 лева за парковата част. Припомняме, че през 2020 година район „Източен” направи служебно проектиране на парка, чийто КСС-та излязоха на 140 000 лева – с алеи, озеленяване, тротоари, поливна система…  Така правилото, че евтиното излиза скъпо, показва, че има изключение и невинаги скъпото значи по-добро.

Правят парк за 730 000 лева пред дома на пловдивски съветник с тотално объркано заданиеНе предвиждат поливна система в пространството на ул. „Месемврия”, в средата на терена пък има частен имот

Предизборно: Титюков строи парк, оскъпил се 4 пъти, до дома на коалиционен партньорФирмата не е ясно дали ще започне работа заради липса на финансиране, но имотът вече е заграден