Нови силни изригвания на Слънцето се очакват скоро, след като през последните седмици те станаха причина да бъде наблюдавано северно сияние в редица държави - Великобритания, Германия, Ирландия и дори Румъния.

Очаква се голямата група слънчеви петна, от които бяха регистрирани лъченията, да се окажат отново обърнати по посока на Земята след около две седмици.

Според учените те вероятно ще бъдат достатъчно обширни, за да създадат експлозии, чиито вълни ще достигнат на Земята, създавайки отново северни сияния, предаде БНР. 

От седмица насам се наблюдава повишено рентгеново лъчение от Слънцето, довело до геомагнитни бури и смущения във високочестотните радиокомуникации по света.

Хиперактивността му се дължи на приближаването на слънчевия максимум, около който се обръща посоката на магнитното му поле. Цикълът е с продължителност 11 години.

Магнитното поле е факторът за промяната на слънчевите петна по повърхността, изригванията и промените в слънчевия вятър, който пренася материя през Слънчевата система.