Ако често заменяме десерта с плод или се опитваме да направим комбинация от двете, вероятно търсим нови начини да експериментираме и да опитаме нови вкусове. И винаги избираме преди всичко сезонни плодове, а в момента сме в сезона на ягодите. Затова ако досега не сме опитвали ягодова супа, е време да го направим.

Няма нищо сложно и изискващо време, а съставките, освен малките, червени плодчета, варират спрямо вкуса и предпочитанията ни. Ето няколко варианта, от които да изберем - а защо не и да изпробваме всички.

Ягодова супа а-ла Киев

  • 4 чаши измити и почистени ягоди
  • 1 чаша бяла захар
  • 1 чаша заквасена сметана
  • 4 чаши студена вода
  • 1 чаша сухо червено вино

С блендер правим ягодите на пюре и го прехвърляме в тенджера. Добавяме захарта, сметаната, водата и виното. Готвим на средна температура за около 20-25 минути като разбъркваме постоянно до напълното смесване на съставките. Важно е да не започне да кипи. Сервираме или топла, или охладена.

Снимка 664958

Пролетна ягодова супа

  • 1 кг ягоди - почистени и измити
  • 1/2 чаша кисело мляко (може и кокосов йогурт)
  • 1/4 чаша прясно изцеден портокалов сок
  • 1/2 лимон, изцеден
  • 2 с.л. захарен сироп
  • 1/2 ч.л. ванилия

Правим ягодите на пюре, след което добавяме и останалите съставки отново в блендера. Охлаждаме за около 30 минути и сервираме.

Снимка 664957

Лятна ягодова супа

  • 2 чаши измити и нарязани ягоди
  • 1/3 чаша бяла захар
  • 1 чаша сухо бяло вино
  • 1 чаша прясно изцеден портокалов сок

Правим ягодите на пюре. В малък съд смесваме виното и захарта и оставяме да поврят за 5 минути, след което махаме от огъня и охлаждаме. Смесваме с ягодите в блендера до получаваме на гладка консистенция. След това добавяме портокаловия сок. Охлаждаме за поне три часа, преди да сервираме.

 

Източник: Lifestyle.bg