Най-добрата българска фехтовачка Йоана Илиева завърши в топ 16 на индивидуалното състезание на Световната купа по фехтовка за сабя за жени в зала "Колодрума" в Пловдив. Състезанието спечели най-добрата фехтовачка при сабльорките Сара Балзер от Франция. 

Българката Йоана Илиева, която ще участва на Олимпиада в Париж през това лято, започна много силно състезанието и победи в първия кръг Луис Клайн от Франция с 15:11. След това Йоана записа още по-убедителна победа във втория кръг срещу италианката Ирене Вечи.

В битка за влизане на четвъртфиналите най-добрата ни фехтовачка водеше на 9-та в света французойка Каролин Кероли, но допусна обрат и загуби с 12:15. 

Йоана Илиева е 8-ма в световната ранглиста на сабя и влиза в Олимпиадата абмицирана да се опита да стигне до полуфиналите и защо да не спечели и медал. Българката е бронзова медалистка от Световното първенство за жени през миналата година. 

Другата българка в основната схема на Световната Олга Храмова победи 9-та в света Мартина Крискио от Италия с 15:12. Във втория кръг българката загуби от Каролин Кароли с 15:11, която победи и Йоана Илиева на осминафиналите. 

Титлата спечели световната номер 1 при сабльорките французойка Сара Балзер, който победи във финала с 15:9 седмата в света украинката Олга Кхарлан.

Номер 2 в света Манон Апит от Франция отпадна на осминафиналите, а третата при сабльорките японка Мисаки Емура отпадна на полуфиналите от Олга Кхарлан.

Утре състезанието завършва с отборните битки, които стартират от 9:00ч., а България ще играе срещу Испания в първия кръг. 

Входът за битките в зала "Колодрума" е свободен.