Учените откриха древен ръкав на Нил, който сега е пресъхнал, но е преминавал покрай 30 пирамиди в Древен Египет, включително и тези в Гиза, предаде АФП. Използван е за транспортиране на нужните материалите за построяването на монументалните постройки преди повече от 4000 години.

Този ръкав с дължина 64 км е известен като Ахрамат ("пирамиди" на арабски) и отдавна е погребан под земеделски земи и пустинен пясък, установи проучването, предава БНТ.

Неговото съществуване обяснява как толкова много пирамиди са били построени някога западно от долината на Нил, близо до древната египетска столица Мемфис. Сега на същото това място, през което някога е преминавала реката, има пустинна ивица.

Тази обширна област се простира от пирамидите в Лищ на юг до пирамидите в Гиза на север, където се намират тези на Хеопс, Хефрен и Микерин. Общо 31 пирамиди са построени по време на Старото и Средното царство, между 4700 и 3700 години пр. Хр.

Специалисти по Древен Египет смятат, че тогавашните хора са използвали близкия воден път, за да построят тези гигантски комплекси, на няколко километра от основното течение на Нил.

Екипът от изследователи използва радарни сателитни снимки, за да го картографира. Теренните анализи, включващи дълбоки почвени сондажи, потвърждават сателитните данни и разкриват скритият ръкав. Той се е простирал на 64 км, с ширина между 200 и 700 метра, което се равнява на сегашното течение на Нил.

Нивото на Нил тогава е било много по-високо от това днес. То е имало множество разклонения, пресичащи заливната равнина. Те е трудно да бъдат проследени, защото пейзажът е много променен.

Пирамидите са се намирали средно само на 1 км от бреговете на разклонението Ахрамат. А тези в Гиза дори са били разположени на плато. „Изследванията ни разкриха, че много от тези пирамиди са имали издигната пътека, водеща до храмове, разположени по-ниско в долината, които са служили като речни пристанища“, уточняват изследователите.

Всичко това е доказателство, че притокът Ахрамат е играл ролята на магистрала за транспортиране на огромните количества материали и работници, необходими за построяването на пирамидите. "Храмовете на брега на Ахрамат са служили като пристан за погребалната свита на фараона. Тук са се извършвали обредите, преди тялото да бъде транспортирано до окончателното им полагане в пирамидата", казват учените.