Проектът за една от най-важните пътни  връзки в Пловдив – продължението на бул. „Санкт Петербург”, вече очаква финансиране от Европа. Той е сред обектите, за които Община Пловдив ще се надява да бъде одобрен по „Развитие на регионите“ в новия програмен период.

През седмицата кметът Костадин Димитров и вицето му по европейски политики Владимир Темелков представиха проектите, които ще се изпълняват до 2027 година.

Новата пътна връзка, която ще свърже бул. „Освобождение“ с Скобелева майка, е оценена на 24 млн. лева. Тя има почти готов технически проект, , като вече се върви за изкарването на разрешително за строеж.

„Проектът е много важен, както за отпушване на трафика, така и за бъдещия кампус на Математическата гимназия. Парцелът, на който ще бъде изградена, се намира непосредствено зад хотел SPS, но до него няма публична инфраструктура”, заяви наскоро градоначалникът.

Продължението на булеварда в североизточна посока е предвиден габарит с две улични платна и средна разделителна ивица. Съгласно действащ регулационен план са предвидени автобусни спирки в специално предвидени за това „джобове“, които ще играят ролята на бус ленти. Освен това се извърши и мащабно залесяване.

Ако проектът бъде одобрен, то още следващата година може да започне неговото изграждане. Това ще съвпадне и с процедурите по сградата на Математическата гимназия. Община Пловдив обяви конкурс за идеен проект за училището през т.нар. „Трезор за умове“. В следващия месец ще се събират концепциите, като първото място е 20 000 лева. След това при обявяването на поръчката ще бъде заложен идейния проект за направата на техническия.

При добро стечение на обстоятелствата още през 2027 година новата пътна връзка и сградата на МГ-то биха могли да бъдат завършени.

Стартират поръчки и конкурси за над 150 млн. лева в Пловдив – първият обект е кино „Космос”През „Трезор за умове” събират концепции за трите училища, които ще строи Общината

Община Пловдив иска 30 млн. лева от Европа за електробуси, чака и 50 млн. за инфраструктуратаСумата надхвърля заложените средства за града