Леви Щраус и Джейкъб Дейвис получават патент за джинси

Чудили ли сте се от къде са се появили дънките? Е, днес 147 години след като получават патент ще ви разкажем.

За първи път дънките са били създадени от Джейкъб Дейвис и Леви Щраус през 1853 година. Материалът, от който са изработени, е изключително здрав, (използвали брезент за палатки) тъй като любимите ни дънки били замислени за работно облекло на моряци.

На 20 май 1873 година Щраус и Дейвис получават американски патент за сини памучни панталони с медни капси, станали известни по-късно като джинси.

Самото име джинси им е дадено едва през 30-те години на 20-ти век, тъй като платът, от който са се правили, е идвал от италианския град Генуа и на пакетите е имало щампа Genes, която американците произнасяли джинс. Когато Леви Страус свършва брезента за палатките, той закупува този материал от Ним, Франция. Поради тази причина често платът се нарича деним – de Nimes.

Първоначално тези панталони се носели главно от фермери и каубои. През Втората световна война се превръщат едва ли не във военна униформа. Няколко десетилетия по-късно стават любимо облекло на хипитата. А през 70-те и 80-те години с появата на новите технологии overdye и stonewash настъпва промяна в цветовете на денима и място си правят любимите ни „дупки“.

Интересна теория е, че причината в България джинсите да са по-известни като „дънки“ тръгва от 80-те години, когато главно като контрабанда в страната ни влизат джинси Levi’s серия Donkey. Именно заради този надписа Donkey, който е бил с по-голям шрифт на етикета, се стига до идеята, че тогавашното общество е разчело грешно надписа и го приема като основно наименование.

Въведен е терминът социалистически реализъм

През 1932 година в бившия СССР е въведен терминът социалистически реализъм като нов стил в литературата.

Социалистическият реализъм, съкратено соцреализъм, има политическа насоченост и основната му задача е да насърчава и задълбочава идеите на социализма и комунизма. Стилът е представен при всички форми на изкуството: архитектура, литература, сценични изкуства и визуалните изкуства.

Амелия Еърхарт излита от остров Нюфаундленд

На тази дата през 1932 година започва първият самостоятелен полет без кацане на жена над Атлантическия океан. Амелия каца успешно в Северна Ирландия на следващия ден. Тя е една от първите жени пилоти в историята на авиацията. 

Еърхарт се качва на самолет за първи път 12 години по-рано. След 10-минутния полет, тя заявява: „Просто разбрах, че трябва да летя“. Решена да сбъдне мечтата си, Амелия се захваща да пести пари за уроци по летене. Работи на две места - в телефонна компания и като шофьор на камион. Шест месеца по-късно събира необходимите 1000 долара и си купува първия самолет, който нарича "Канарчето". Първия си рекорд поставя през 1922 година, когато издига машната на 14 000 метра височина. Година по-късно отново записва името си в историята, като шестнадесетата жена в света, получила разрешително за пилот. 

Следващите няколко години са трудни за нея и семейството ѝ - Амелия започва да работи като учителка и изоставя ученето, за да може да се издържа. Но никога не се отказва от летенето. Освен това, работи като търговски представител на производител на самолети и поддържа собствена вестникарска колонка. 

След като Чарлз Линдберг прелита Атлантика през 1927 г., Еърхарт получава покана да бъде първата жена, изпълнила същия полет. Сред координаторите на проекта е и бъдещият ѝ съпруг Джордж Путнам, публицист. Еърхарт придружава пилотите Уилмър Щулц и Луис Гордън като пасажер със задачата да води бордовия дневник. Тримата излитат от Трепъси Харбър, Нюфаундленд на 17 юни 1928 г. и 21 часа по-късно кацат в Бъри Порт, Уелс. Еърхарт не е пилотирала. При завръщането в САЩ екипажът е посрещнат от голям парад, завършил с прием при президента Кулидж. След кацането тя се превръща в истинска знаменитост. 

На днешната дата, 4 години по-късно тя излита сама от Харбър Грейс, Нюфаундленд с идеята да повтори презатлантическия полет. След 14 часа и 56 минути каца на пасище в Кълмор, Северна Ирландия. Днес там се намира център „Амелия Еърхарт“.

Като първата жена, прелетяла над Атлантическия океан сама, Еърхарт получава два ордена и медал. Няколко години по-късно забележителната дама извършва най-дългия към онзи момент околостветски полет. 

Цар Борис III спасява българските евреи

През 1943 година, по време на Втората световна война, Цар Борис III отклонява следващи германски планове за депортация и одобрява план за изселване на 25 хиляди евреи от София.

Рожден ден днес празнуват олимпийска медалистка по стрелба и настоящ политик Весела Лечева, родният учен Ангел Тошков, актьорът и музикант Стефан Вълдобрев, рапърът Бъста Раймс, футболистът Петър Чех, актрисата Александра Сърчаджиева и други.