Известната пловдивска фамилия Балтаян, чийто членове понастоящем живеят в САЩ, заподозря афера с техен имот. Според тях част от нея е замесен служител на Пловдивски общински инспекторат, който злоупотребява със служебното си положение, за да се облагодетелства лично.

Арусяк Балтаян - дъщерята и наследник на имот в Стария град на Пловдив, сподели пред TrafficNews, че е била предупредена от трети лица, затова че млад мъж се готви да търгува с техен недвижим имот. Става дума за гараж на ул. „Четвърти януари“, който е прилежащ към къщата им, но се води на отделно УПИ. Парцелът с обща площ от 19 кв.м. е построен през 1968г. и оттогава се използва за нужди на семейството.

Земята, върху която е строен гаражът, по документи е с неизяснена собственост. В архивите на район „Централен“ и Община Пловдив липсват данни за притежател. Вече 55 години обаче в постройката е паркиран ретро модел на Лада, собственост на семейство Балтаян, както и друго тяхно движимо имущество.

През последното десетилетие имотът не се ползва редовно, тъй като фамилията живее в Америка. На това основание почивал  интересът на Кристиан Кирков – старши инспектор „Районен строителен контрол“ към Община Пловдив, твърдят ползвателите на гаража. Същият е техен семеен познат, доверено лице, на чийто баща са предоставили ключове за имота, докато са в чужбина. Достъпът до него са осигурили в случай на непредвидени обстоятелства.

От 2021г. насам Кирков редовно ги убеждавал да им изкара документи за собственост и да му предоставят имота, споделя братът на Арусяк. Общинският служител и баща му неколкократно били комуникирали с тях на живо и през социалните мрежи по повода. По техни подозрения той желае да придобие парцела от 19 кв. в Стария град за свои нужди или с цел продажба. Нещо, с което фамилия Балтаян не се съгласява.

За да предотвратят афера, те подали заявка към Община Пловдив за предоставяне на информация относно собствеността на имота. Оказало се, че в сходен период от време трето лице е подало молба към деловодството на местната администрация за издаване на констативен нотариален акт. Със същия по служебен пък може да се придобие собственост върху парцела в Стария град.

Независими източници на TrafficNews потвърждават за подобна процедура от страна на лице, което не е ползвател на имота.

Притесняваме се, че този човек иска да придобие парцела, като се представи за негов необезпокояван ползвател през последните 10 години. Ако това стане, той ще може да го продаде. Ние не искаме и не сме искали да продаваме никога това място. Вътре е паркирана Ладата на баща ми, колата на детството ми“, споделя  Арусяк. Тя е шокирана, че подобна сделка се готви зад гърба на семейството им.

Междувременно успяхме да се срещнем с трима съседи на фамилията, които категорично отричат Кристиан Кирков да е използвал гаража. „Никога не съм виждала този човек, тук сме няколко души на тази улица, които живеем от десетилетие и се познаваме. Такъв човек не сме виждали“, споделя Стефка Ч.. На това мнение е и Антон К., който категорично отрича някога да е виждал гаража да се ползва от друг, освен дългогодишният му съсед Гаро. Такава позиция изразява и собственикът на етаж от къщата, построена от фамилия Балтаян, прилепена за гаража.

Кристиян Кирков: Опитват се да ме набедят!

Не съм ползвал гаража“, заявява самият Кристиан Кирков. В разговор с наш репортер обвиненият в злоупотреба общински служител категорично отрече обвиненията, че иска да придобие за собствена облага имота на ул. „Четвърти януари“. Според неговата версия семейство Балтаян се опитва да го набеди, но той самият „няма представа“ какъв ли би могъл да е мотивът им за това.

Старши инспекторът към ПОИ сподели, че се чувства подведен, тъй като фамилията искала да продава имота си и имали договорка да го упълномощят да действа процедурата, докато са в чужбина. Потвърди, че баща му съхранява ключ от имота. „Сигурно сте близки, това е форма на голямо доверие“, му казваме ние, а той отговаря: „Така си мислех“.

Гаражът дори не е техен. Той не е построен върху тяхна земя. В разписните книги на район „Централен“ е посочено, че земята е собственост на Арменска община“, допълва Кирков.

На въпрос откъде е получил следната информация или дали тя не му е известна благодарение на служебното му положение, Кирков отговаря, че няма достъп до такива данни. Но така и не става ясно откъде има информация за собствеността на имота. 

Това място е дупка. Аз нямам интерес да го придобивам. Ако искате мога да ви поканя, да видите къде живея и дали ми е необходим“, аргументира се Кирков.

Общинският служител определи като „несъстоятелни“ твърденията, че злоупотребява с властта, придобита по служебен път. Кирков сам предложи да предостави снимки от кореспонденцията си със Саргис /брат на Арусяк/, които да приложи като доказателство за версията си. После прецени, че вече не желае.

Застраховката

Понастоящем до всички нотариуси на територията на Пловдив и областта, както и до Нотариалната камара са изпратени уведомления от адвоката на семейство Балтаян. Моли се да не се изповядва сделка, засягаща имота на ул. „Четвърти януари“ в Пловдив. В противен случай това би било престъпление от общ характер, се посочва в уведомлението на адвоката.

По случая е сезирана Прокуратурата, която би следвало да разпореди проверка относно това дали някой е изисквал информация за имота и подавана ли е от страна на Кристиан Кирков декларация за издаване на Констативен нотариален акт за собственост.

Какво ще покажат проверките на институциите – TrafficNews ще проследи! Очаквайте подробности.