21-годишният Кристиан Екмекчиян, който катастрофира с джип "Рейндж Ровър" на бул. "Руски" днес около 3 часа сутринта, има свидетелство за правоуправление от 3 години. За това време той има регистрирани 16 нарушения. Служителите на "Пътна полиция" са му съставили 5 акта и 11 фиша. 4 от актовете са за непоставен колан, а петият е за причинено ПТП заради неспазване на дистанция. Само един от фишовете е за превишена скорост, съобщи началникът на "Пътна полиция" в Пловдив Красимир Нешев. Той заяви, че на база на регистрираните нарушения младият водач не може да бъде поставен в графата "рисков", тъй като нарушенията му действително са доста, но не са тежки. 

Наблюдаващият прокурор Борис Михов поднесе съболезнования на близките и коментира, че има образувано досъдебно производство. "Извършват се максимален обем следствени действия. Извършен е оглед на мястото на произшествието, разпитани са свидетелите, които са подали сигнала на 112, назначени са химически експертизи. Предстои да се извърши автотехническа експертиза. Иззети са голям брой веществени доказателства", заяви представителят на държавното обвинение. Той допълни, че скоростта, с която се е движил джипът, ще бъде установена с точност при автотехническата експертиза. Към момента се смята, че превишената скорост е причината за изключително тежката катастрофа, но разследването все още е на начален етап. 

Прокурор Михов отказа да уточни дали в колата са открити флакони с райски газ и коментира само, че има различни веществени доказателства, приобщени към разследването. 

От "Пътна полиция" заявиха, че майката на Кристиан е служител на сектора, но "Рейндж Ровъра" не е семейна собственост, а е притежание на софийска фирма. Тепърва ще се уточнява каква е връзката между собственика на дружеството и загиналия младеж. 

Началникът на КАТ коментира, че в конкретния случай работещ светофар не би помогнал, тъй като водачът, въпреки мократа настилка, е карал с несъобразена скорост. 

"Областна дирекция-Пловдив не е спирала да осъществява контрол на пътя. Всеки ден правим специализирани операции с различна насоченост. Имаме призив към младите шофьори да бъдат малко по-разумни. Да знаят, че при една малка грешка последствията могат да бъдат фатални", заяви Красимир Нешев. 

Началникът на пожарната Васил Димов съобщи, че на мястото на катастрофата са били изпратени няколко екипа. Те са предприели укрепителни действия на дървото, около което се е бил усукал джипа, но то се е извадило от корена и е затиснало пострадалия служителя на пожарната. Преди това тежкият автомобил буквално е отрязал други две дървета. 

"Колегата е в болница, състоянието му е тежко, но е стабилен. Предстоят му още операции, тъй като има множество фрактури", коментира Васил Димов. 

Целият брифинг можете да гледате ТУК!

Тежка катастрофа в Пловдив с две жертви и трима ранени! Загиналите са на 20 и 21 годиниМомче и момиче са с опасност за живота, ранен е и пожарникар

Пътна блокада в целия град заради тежката катастрофа на бул. „Руски”

Младият мъж, загинал при тежката катастрофа на бул."Руски", е син на служителка на КАТ-ПловдивРейндж Ровърът, който се превърна в ковчег за двама млади пловдивчани, се е движел с близо 200 км/час