Франция мобилизира стотици полицаи, за да си върне контрола върху главния път, свързващ летището със столицата на Нова Каледония Нумея, и да възстанови реда на острова след дни на размирици. Това каза министърът на вътрешните работи Жералд Дарманен в "Екс".

Той каза, че повече от 600 полицаи са мобилизирани за разчистване на барикадите, поставени от групи, блокирали 60-километровия път. 100 от жандармеристите са част от специално тежковъоръжено подразделение.

По-рано през седмицата в управляваната от Франция територия в южната част на Тихия океан избухнаха размирици, предизвикани от гнева на коренното население - канаки - заради конституционна поправка, одобрена от законодателите в Париж. Оттогава отвъдморската територия изпитва затруднения при разпределението на храна и лекарства заради блокадите по пътищата, а летището е затворено.

Промяната в Конституцията ще позволи на французите, които са живели в Нова Каледония поне 10 години, да гласуват на местните избори, което според местни лидери ще намали тежестта на гласовете на канаките.