Директорът на Областната дирекция на МВР в Бургас е разпоредил вътрешна проверка за евентуално полицейско насилие при акция за контрабанда на горива. Четирима служители на проверената фирма се оплакаха днес пред медиите. В МВР обаче няма официално сигнал за това, предава БНТ.

Операцията е проведена под ръководството на Окръжната прокуратура на 16 май след получен сигнал за действащ канал за контрабанда на горива и за съхранение на акцизни стоки в особено големи размери без разрешение. В нея са взели участие служители на МВР, Агенция "Митници" и НАП.

След проведената акция за контрабанда на горива в Бургас служители на фирмата се оплакаха за упражнено спрямо тях насилие при задържането им за 24 часа в ареста.

"Аз им казах: Хора, не ме заплашвайте, ще подам жалба и ще си изкарам медицинско, защото ме удряте. Оттам започна истинският бой, зверски бой. Така ме удряха, че явно знаят къде. Казаха ми по едно време "Седни на стола, защото не можем да те стигнем, много си висок и не можем да те ритаме". Седнах на стола и започнаха да ме ритат в гърдите. Оттам ме събориха на земята", разказва Илия Събев, шофьор.

"Боят беше на почивки. Бие едната с цел да говориш. След това излиза от стаята, бие другата, защото то се чува. Ние сме в съседни стаи как крещи. След това се връща при мен, докато не получат желаните отговори. Така или иначе аз нямаше как да говоря неща, които не са верни", каза Мария Ганева, счетоводител.

В официална позиция до медиите от полицията в Бургас посочват, че официално не е постъпил сигнал за полицейско насилие спрямо задържани лица.

"Аз прекарах няколко часа в сградата на ул.Крайезерна, присъствайки на претърсването и изземване. На тръгване дори на шега им казах, че те се държат по-професионално от Специализираната прокуратура преди да я закрият на чиито операции съм присъствал, понеже се държаха учтиво и нормално", обясни Калоян Кръстевич, адвокат на служителите.

В случай на установени нарушения или превишаване на полицейските правомощия служителите ще бъдат санкционирани дисциплинарно, допълват в позицията си от полицията в Бургас.