Вулкан на отдалечения индонезийски остров Халмахера изригна зрелищно през нощта в събота срещу неделя, изхвърляйки сив облак пепел в небето. Хората от седем села бяха евакуирани, съобщи агенция Ройтерс.

Връх Ибу потъна в облаци в събота вечерта, след като вулканът изхвърли пепел на височина от четири километра. Ивици лилави светкавици проблясваха около кратера му, съобщават от индонезийската агенция по вулканология.

Съвместен екип – съставен от полицаи, военни и експерти от службата за търсене и спасяване, беше изпратен в района, за да евакуира жителите от околните села, каза в изявление Абдул Мухари от Агенцията за борба с последиците от бедствията.

Агенцията обаче не предоставя никаква информация за това, колко хора са били преместени. Знае се само, че властите в страната са препоръчали да бъде освободен терена в радиус от седем километра.

Индонезийската агенция по вулканология повиши нивото на тревога до най-високото ниво още в четвъртък (16 май), след като кратерът на връх Ибу изхвърли пепел няколко пъти по-рано този месец.

Дейността му е част от поредицата изригвания на други вулкани в Индонезия, които се намират в т.нар. Тихоокеански огнен пръстен.

Агенция Ройтерс припомня, че става дума за общо 127 активни вулкана, предаде БТВ. 

 

 

 

 

 

Снимка: Архив