ПП-ДБ събират подписи за свикване на извънредно заседание на Народното събрание по повод искането на НОИ пенсиите да се увеличат не с 11% а с 10%, предаде NOVA.

Няма никаква нужда от никакви извънредни заседания на Народното събрание за нещо, което е в правомощията на Надзора на НОИ и така или иначе ще се случи. Това написа във фейсбук Деница Сачева от ГЕРБ.

Тя посочва, че на предстоящото заседание на Надзорния съвет на НОИ, което ще се проведе на 14.05.2024 г., в правата на министъра на труда е да предложи на НС увеличение с 11%, както е заложено в ЗБДОО, което да се приеме.

Сачева обяснява, че това  се случва абсолютно всяка година. "Администрацията на НОИ предлага текст, който точно изпълнява закона, а политическото решение се взема от надзора на НОИ и то обикновено е съобразено с рамката дадена от бюджета на държавното обществено осигуряване", пише още в поста си Сачева.

Припомняме, че по предложение на НОИ от 1 юни пенсиите може да бъдат увеличени по-малко от предварително обявеното. Осъвременяването на пенсиите се пресмята в края на календарната година по т. нар. "швейцарско правило". Сметката се получава при събирането на 50% от ръста на инфлацията и 50 от ръста на средния осигурителен доход. Така индексацията от 1 юли трябваше да е 11%, но новите разчети сочат друго. Причината е в отчетената официално по-ниска инфлация от прогнозните разчети.