В изпълнение на решението на Общото събрание на Съвета на ректорите от 17 май, ръководителите на 44 висши училища и университети обявиха 20 май за ден, в който за първи път от много години академичните институции няма да отворят врати, с изключение за дейности с неотложен характер.

Обявеният обаче през изминалата седмица протест на 20 май от 11:00 ч. пред Министерството на финансите няма да се състои, съобщиха вечерта на 17 май от Синдиката "Висше образование и наука" към КНСБ и от Синдиката "Висше образование" към КТ "Подкрепа", на брифинг в Министерския съвет.

В позицията от 17 май на Съвета на ректорите се казваше, че "това не е протест за заплати, а протест срещу потъпкването и поставянето в ъгъла на значимостта на образованието и науката". "Разглеждаме обещаните 39 млн. лева за индексиране на трудовите възнаграждения на академичния състав и 12% увеличение на възнагражденията на административните структури към университетите като първа, но недостатъчна стъпка в правилната посока. Това са пари, които са предвидени за висшето образование още в края на миналата година и е необяснимо тяхното забавяне до степен, да се налага да ги изискваме по такъв начин", се посочваше в документа.

В понеделник, 20 май, в 44 висши училища и университети няма да има учебни занятия и няма административно да се обслужват студенти, но във висшите училища ще се изпълняват тези дейности, които са неотложни и не могат да бъдат отменени, каза за БТА и БНР проф. д-р Миглена Темелкова - председател на Съвета на ректорите, вечерта на 17 май, на церемонията за връчването на наградите за наука "Питагор". Тя е ректор на Висшето училище по телекомуникации и пощи, и обясни тогава какви са тези неотложни дейности в университетите. Проф. Темелкова уточни, че това са дейности, които са свързани с научни журита, с държавни изпити и с други изпити, с журита за развитие на академичния състав и с клинични дейности в медицинските университети.

Сред тези 44 висши училища, които ще са затворени, ще има и частни университети, уточни за БТА проф. Миглена Темелкова.