През 1536г. втората жена на английският крал Хенри VIII, кралица Ан Болейн, е обезглавена в Лондон за прелюбодеяние, кръвосмешение и държавна измяна. Хенри VIII е считан за най-скандалният английски крал. Жени се за вдовицата на брат му Артър. Има общо шест брака. 

По време на неговото властване е проведена Реформацията, която той разглежда като важно средство за укрепване на абсолютизма и кралската хазна. Повод за Реформацията е отхвърлянето на индулгенциите. През 1534 г., след скъсване на отношенията с папата, е провъзгласен от парламента за глава на английската (англиканската) църква, запазила католическите традиции. Томас Мор, обявил се против Реформацията, е екзекутиран (1535 г.).

Войните, които води довежда страната до финансова разруха. 

През 1649г. Англия е обявена за република до 1660г. Историческата реформа е въведена след екзекуцията на крал Чарлз I и отмяната на монархията по време на Английската революция. Този период английските историци наричат също "междуцарствие", тъй като през 1660 г. монархията в Англия е възстановена. 

На 19 май 1649 г. парламентът тържествено приема закон за обявяването на Англия за република, в който се постановява, че страната се управлява от парламента и назначени от него длъжностни лица. Формално като висш орган на властта е обявен Държавен съвет от 41 членове, ежегодно избираем от парламента. Фактическата власт обаче принадлежи на армейската върхушка начело с Оливър Кромуел, подкрепена от радикалните пуритани – индепендентите. Съдебните органи и общото право са запазени.

През 1660г. с идването на власт на крал Чарлз II монархията е възстановена. 

Санкт Петербург

През 1712г. руският цар Петър I премества столицата на Русия от Москва в новопостроения Санкт Петербург. Градът е столица до 1728г. След това Москва отново е столица от 1728 до 1732г. Столицата отново е сменена в Санкт Петербург през 1732г. до 1918г. След идването на комунистите на власт през 1918г. столицата е върната в Москва и продължава да е столица на Русия и до днес.

На днешния ден през 1876г. след деветдневно сражение османската войска и башибозук превземат Дряновския манастир. Той е отбраняван от четата Бачо Киро и Поп Харитон. Османците безмилостно убиват всички, а малцина успяват да се спасят. След Освобождението е направена костница в памет на загиналите при превземането. 

През 1934г. е извършен Деветнадесетомайският преврат в България. Той е организиран от  Политическия кръг "Звено" и Военния съюз с помощта на армията. Новото правителство начело с Кимон Георгиев отменя Търновската конституция, разпуска Народното събрание и забранява политическите партии и революционните организации. Превратът преминава без жертви. Кимон Георгиев е участник в три от превратите в българската история. Освен Деветнадесетомайският, той участва и в Деветоюнския от 1930г. и Деветосептемврийския преврат от 1944г. 

Превратът цели и свалянето на цар Борис III, но това не се случва и царят подписва серия от укази, за да изпълни целите на превратаджиите. Правителството начело с Кимон Георгиев управлява от 19 май 1934г. до 22 януари 1935г.

На днешната дата са родени Мустафа Кемал Ататюрк, който е първият президент на Турция. Ататюрк слага край на Османската империя и Турция е превърната в република. Роден е и Хо Ши Мин, който е ръководителят на Виетнам от 1945 до 1969г. Както и камбоджанският диктатор Пол Пот

Рожден ден празнуват актьорът Михаил Билалов и бившият италиански футболист и понастоящем треньор на Ювентус Андреа Пирло


Дряновският манастир

Отбелязваме световния ден за борбата с хепатита от 2006 година по инициатива на Европейската организация на пациентите с чернодробни заболявания и на Световната здравна организация с цел  подкрепа на пациентите, носители на вируса на хепатит. Всеки дванадесети човек е носител на вируса на хепатит Всеки дванадесети човек по света е носител на вируса на хепатит, като той дори  не  подозира за това. Причината  е безсимптомното протичане на болестта.


Кемал Ататюрк