Името на инспектор от Регионално управление на образованието бе замесено в поредна порция обвинения срещу управленската фигура на ОУ „Димитър Матевски“ в Пловдив. В сигнал, изпратен до TrafficNews, се твърди, че директорът на училището Мариана Златанска и Рангел Райчев, служител на РУО, са си „партнирали“ при провеждането на анкета, целяща проучване на психоклимата в училището.

Анкетата е проверявала мнението на 89 души от учителския колектив и служители на администрацията по повод управлението на Златанска. Подобни проучвания се провеждат при цялостна конфиденциалност на отговорите. В имейла, изпратен до медията ни, обаче се твърди, че инспекторът използвал „абсолютно неправилен и грешен подход“.

Жалбите срещу директорката са от 2019 г. и винаги по един и същи неправилен начин се провежда „анонимната“ анкета от г-н Райчев, след което директорката вижда плика с анкетите и разчита почерците ни“, се посочва в сигнала.

Лицето, изпратило имейла, е подписано като Свилен Свиленов. Проверка показва, че преподавател или административен служител с такова име не фигурира в сайта на училището. В сигнала се посочва, че учителите са били събрани заедно в учителската стая, „наблъскани един до друг“, като това поставило под въпрос конфиденциалността на отговорите им. По негови твърдения един от зам.-директорите присъствал по време на проверката и следял кой какво попълва: 

Така г-н Райчев провежда „анонимните“ анкети и после дълго си говорят с директорката, но с отпечатания плик с анкетите, където познайте какво става – преглеждат се анкетите, директорката вижда почерците и си прави изводи. Неудобните анкети се подменят с „правилно“ попълнени, преди да бъдат отнесени в РУО!  След подадените сигнали и жалби тормозът се нажежава двойно“.

Напуснали педагози винят директор на пловдивско училище в тормоз! Тя - "Това е психоатака"Откакто сегашната директорка е на власт, персоналът масово започнал да напуска, споделят учители

Какво казват от Регионално управление на образованието по повода?

Медията ни се обърна към РУО-Пловдив, откъдето уточниха, че анкетата, осъществена на 5 май, е била поискана от МОН след постъпил сигнал на бивш учител, представящ се като Иван Петров. Въпросният посочил, че заради непрестанен психически тормоз от страна на Златанска, учителите готвят ефективни стачни действия.

В случаите има съмнително сходство: „В хода на проверката е установено, че подателят на сигнала се представя с неистинско име, тъй като служител с име Иван Петров не е работил в училището“, посочват от РУО.

От институцията застанаха зад действията на служителя Рангел Райчев. След разговор с него било уточнено, чче анкетирането било проведено в учителската стая под „деликатното присъствие“ на Райчев, който не позволил изнасяне на анкети извън помещението с цел избягване на злоупотреба.

 „Експертът от РУО — Пловдив е преценил да осъществи анкетирането на работниците и служителите в З етапа в зависимост от ангажиментите им в деня на проверката, като се е съобразил да не бъдат нарушени образователният процес и изпълнението на служебните задължения“, заявяват от институцията.

Това е четвъртото извършено анкетиране за установяване на психоклимата сред работниците и служителите от РУО - Пловдив за периода от назначаването на г-жа Златанска за директор на училището.

„Анкетното проучване показва сходни резултати с проведените З предходни анкети. В хода на проверката не са установени индикации за предстоящи протестни действия от страна на служители. Предвид резултатите от анкетата, на директора са дадени указания да организира мероприятия, насочени към намаляване на стреса и напрежението и за сплотяване на колектива“, допълва от РУО.

По техни твърдения Мариана Златанска не е имала достъп до отговорите на служителите си, а разполага единствено с обобщените данни и анализ на анкетното проучване, включени в констативния протокол от проверката.

Припомняме, че името на директорката бе замесено в редица скандали. Медията ни се срещна с няколко от бившите служители, които обвиниха Златанска в порочни управленски практики. Представихме и нейната гледна точка, която коренно се различава. Повече за темата в развитие може да откриете тук:

Нови обвинения в произвол срещу директор на пловдивско училище, РУО поиска одитРъководната фигура на СУ "Димитър Матевски" има и свои застъпници

Обвиненият в произвол пловдивски директор: Разпространяват невярна информация, обичам работата сиМариана Златанска категорично отхвърли обвинения на бивши служители на СУ "Димитър Матевски"