Подобрява се състоянието на двамата младежи, които оцеляха в тежката катастрофа в центъра на Пловдив. Майката на 22-годишното момиче съобщи добрата новина, че днес дъщеря ѝ е била оперирана и животът ѝ е извън опасност.

След срещата с дъщеря си Красимира Узунова е обнадеждена и вярва, че състоянието ѝ се подбрява с всеки изминал час:

"От днес вече няма опасност за живота ѝ, като че ли стана чудо. Има коремна операция, не мога да ви кажа точно, мисля че черният дроб беше засегнат и шит, но за подробности в момента не мога да ви кажа."

По-добре е и 22-годишният младеж, който също е изведен от интензивното отделение.

Красимира Узунова – майка на оцелялото момиче: "Ввидяхме го днес, видяхме родителите му. Той също е в добро състояние. До колкото знам е малко по-добре от моята дъщеря."

На булеварда, където стана катастрофата, през целия ден хора оставяха цветя в памет на двамата загинали. На мястото все още стоят няколко балона, а по информация на БНТ разследващите са иззели от колата голямо количество флакони с райски газ. На този етап може да се направи предположение само за средната скорост, с която 21-годишният водач е нявлязъл в кръстовището. Анализът е според общинските камери в района.

"Можем да определим само предната скорост от предходното кръстовище – по изчисленията ни, тя е около 140 км, което значи, че ако в долната част се е движил по-бавно, тук е доста увеличена скоростта. Предполагаемо около 180 км", каза Георги Стоилов - директор на ОП "Организация и контрол на транспорта" - Пловдив.

Според автомобилния състезател Костадин Щерев, скоростта е била още по-висока – над 200 км/ч, преди автомобилът да навлезе в разделителната ивица на булеварда и последователно да се блъсне в няколко дървета:

"Тази скорост, да я развиеш, я развиваш лесно, но никой не си дава равносметка, че трябва и да я спре тази скорост, да я ограничи тази скорост. От кръстовището до това дърво той няма никакво време за реакция. Той направо се е ударил без спирачен път, с тази скорост оцеляването е почти невъзможно."

На кръстовището, през което автомобилът е преминал преди фаталния сблъсък, светофарната уредба работи само с предупредителен жълт сигнал.

"В случая ние имаме едно много голямо кръстовище и тапите, които се образуваха след пускането на тази уредба бяха големи. Така и не заработи този светофар, още с неговото пускане не беше пуснат, което сме съгласували с КАТ и другите отговорни институции в града", каза още Георги Стоилов - директор на ОП "Организация и контрол на транспорта" - Пловдив.

Предвижда се на мястото да бъде поставена камера за скорост. В момента в града има 130 камери по 45 кръстовища, но на тях трябва да се сложи софтуер, за да отчитат и скоростта. Поставяне на камери за скорост на критични места в страната планират и от МВР.

"Това, което аз мога да гарантирам, е доставката на 273 броя камери, които ние имаме по общо четири поръчки. Едната е доста напреднала и се надявам, че до няколко месеца ще дойдат първите 60", заяви Калин Стоянов – служебен министър на вътрешните работи.

Служебният министър заяви още, че трябва да има драстичен скок на глобите при нарушения на пътя, както и разширяване на хипотезите, при които санкцията да е отнемане на шофьорската книжка.

Тежка катастрофа в Пловдив с две жертви и трима ранени! Загиналите са на 20 и 21 годиниМомче и момиче са с опасност за живота, ранен е и пожарникар

Пътна блокада в целия град заради тежката катастрофа на бул. „Руски”

Младият мъж, загинал при тежката катастрофа на бул."Руски", е син на служителка на КАТ-ПловдивРейндж Ровърът, който се превърна в ковчег за двама млади пловдивчани, се е движел с близо 200 км/час

Диана Русинова за тежката катастрофа в Пловдив: Ето резултатът от безхаберието на институциитеЕкспертът по пътна безопасност коментира трагичния инцидент, в който загинаха двама, а други трима са в болница