Тракия не е била по-мръсна. Особено в понеделник сутрин. И за това сме виновни всички ние, включително и аз.“. Това призна кметът на района Костадин Димитров в своя публикация във Фейсбук, към която прикачи снимки, издаващи потресаващото положение около контейнерите за смет.  

До бобрите за смесен битов отпадък и кошовете за рециклиране са струпани купища строителни и едрогабаритни отпадъци, захвърлени след стартиралите пролетни ремонти по домовете. Въпросната смет по регламент се изхвърля по график или се депонира на специално създадени за това места. А гражданите и фирми са добре запознати с това, но често мързелът и личната изгода надделяват над желание да опазвят Пловдив чист.

Почти няма точка за сметосъбиране, която да не се е превърнала в депо“, споделя Димитров. А по-нататък хвърля ръкавицата на двете общински предприятия, отговорни за градската среда в Пловдив – „Чистота“ и „Градини и паркове“. Заради проблемите със сметоизвозването днес е била свикана извънредна среща, допълва той, на която са били привикани представители на Общински инспекторат, отговорниците за почистването на района и „Чистота“. 

Обаче Костадин Димитров не е пропуснал деликатно да напомни на гражданите, че всъщност за това състояние – първопричина са те. Той е споделил възможните опции, предоставени от Общината за изхвърляне на едрогабаритни отпадъци. „Може ненужният ви хладилник или друг уред, мебел или друг едрогабаритен отпадък да бъде оставен на точката за отпадъци в указания ден. Нужен е и граждански контрол, за да не се нарушават правилата“. Спомената е и отговорността на търговски обекти, които трябва да изхвърлят генерирания отпадък по схема, но себеугодно пропускат това задължение.

Прави впечатление обаче, че в коментарите, изразени под публикацията, самите пловдивчани изразяват единна позиция, че това е по вина на гражданите. Затова призовават за по-строг контрол над тези, които използват тъмната част на денонощието, за да се разтоварят от строителните си отпадъци. Те предлагат налагането на по-големи глоби, които да бъдат като назидание за всички. За същото споменава в Димитров: „Санкции би трябвало да има от Общински инспекторат и аз настоявам да се случат по-скоро и по-често в бъдеще, организираме и група със съдействието на Пето районно“.

Проблемът с нерегламентираното изхвърляне на отпадъжи по този начин не засяга само ж.р. "Тракия". Преди няколко седмици такова бе положението около контейнери в Кючук Париж. 

Граждани превърнаха контейнери в Кючука в сметище за стари мебели

Купища отпадъци превърнаха тротоари в Южен в нерегламентирани сметищаЖители на района сигнализират, че това не е единичен случай