През изминалата събота площадът пред читалището “Никола Вапцаров-1928” се оживи. Толкова хора не се бяха събирали от повече от 30 години. Поводът беше съборът “Прослав пее и танцува”, който се организира от район “Западен”.

 Кметът Тони Стойчева отправи приветствие към гостите на събитието.

“Поздравявам ви с първото издание на събора. Неговото провеждане съвпадна и с един от най-хубавите и български празници, денят в който честваме светите братя Кирил и Методий. Той е общонационален, защото обединява църквата, училището и държавата, а писмеността е онзи стълб, без който не бихме могли да съществуваме като нация. Празнуваме българския дух, представен чрез народния фолклор, който е непреходен във времето, защото той е символ на нашата идентичност и култура”.

Над 7 часа публиката се наслаждаваше на фолклорните песни и танци на 230 талантливи деца, самодейци и утвърдени изпълнители, които бяха бурно аплодирани. Кметът на район “Западен” им връчи грамоти в знак на благодарност. Усети се възкръсването на онази неповторима енергия на сплотена общност, като кулминацията беше дългото хоро, на което се хванаха ръка за ръка хора от различни възрасти.

Зам.-кметът Елена Георгиева и зам.-кметът Иван Георгиев разговаряха с много жители на квартала. Някои от по-възрастните хора споделиха със сълзи на очи, че такъв празник не е имало от десетилетия, други посочиха кои проблеми трябва да се решат, за да стане кварталът едно още по-добро място за живот на децата. Трети  подчертаха, че е хубаво да се случват повече подобни събития, защото хората се чувстват изолирани от града.

“Заедно показахме как фолклорът ни обединява въпреки различията ни, защото любовта към него е изконна и се носи в сърцата на всеки един от нас. Почувствахме емоцията и споделеността, а те ще оставят следа за дълго време”, заяви Тони Стойчева.

Мястото, на което съборът се проведе, не беше избрано случайно – пред читалището, символ на духовността, под чиито покрив се събират над 100 самодейци. “Търсим възможности читалището да се ремонтира, за да може да се използва прекрасният киносалон и сцена през всичките сезони на годината. Тук могат да се събират жителите на квартала, да се наслаждават на изявите на творци от различни музикално-сценични жанрове”, допълва г-жа Стойчева.

 Тя благодари за получената подкрепа и обеща, че съборът “Прослав пее и танцува” ще се превърне в ежегодно събитие, на което са добре дошли хора от целия град.