Електроди, поставени в мозъка на парализиран човек, са успели да пресъздадат думи с неговия почерк, изписани върху екран, съобщава електронното издание Science News.

Директният "превод" на текст от мозъчните вълни може да помогне много на хората с увреждания да комуникират, използвайки единствено силата на мисълта си.

Експериментът е проведен от учени от университета в Станфорд.

Върху мозъчната кора на 65-годишния мъж били имплантирани две мрежи от електроди. Те били разположени върху частта от мозъка, която отговаря са движенията на ръцете и пръстите.

Въпреки че е парализиран от врата надолу, той си представял как изписва определени думи с ръката си.

Използвайки определени аргоритми, учените успели да пресъздадат невронните мрежи, които проектират отделните символи. След това тези модели били възпроизведени в електронен формат върху компютърен екран, пише profit.bg.

С помощта на мисълта си човекът успял да "изпише" 90 символа, или около 15 думи в минута. Това е същата скорост, с която повечето хора на неговата възраст пишат на смартфоните си.

Любопитното е, че системата за "превод" на текст директно от мозъка функционира дълго след получаването на увреждането.

Години след контузията в гръбначния стълб, довела до парализата на 65-годишния участник в експеримента, мозъкът му успявал да възпроизведе движенията, необходими за изписването на буквите, въпреки че ръцете и пръстите му отдавна били неподвижни. Електрическата активност на дяловете от мозъка, управляващи тези функции, все още била изключително силна.

Мисловната комуникация все още е в начален етап на развитие, но учените са обнадеждени, че същият механизъм би проработил и при други хора.

Следващата крачка е системата за "превод" на текст от мозъка да бъде изпробвана с участници, които са загубили възможността да се движат и да говорят.