„Мисля, че Китай има своето ужасно минало, когато става въпрос за правата и свободите в интернет. Това Пекин да има контрол над една от най-популярните социални медии и инструменти за пропаганда в света, изглежда като ужасна идея”. Това заяви преподавателят в Калифорнийския университет Тим Ву в интервю за главния международен водещ на CNN Кристиан Аманпур.

Ето и пълния текст на интервюто:

Какво мислите по въпроса за националната сигурност, който изглежда е подтикнал САЩ да приемат толкова бързо законодателство, което е и първото такова от години насам?

Те обсъждаха това от доста време насам. Смятам, че е трудно да се даде пълна оценка на опасностите за националната сигурност, без да е налична цялата класифицирана информация. Лудост е обаче, че в телефоните на десетки милиони хора има вградено приложение, което едновременно събира данни за тях – повече, отколкото всяко друго, и същевременно представя какъвто вид послание бихте искали. Това е толкова очевиден инструмент за пропаганда. Знаете, че не е трудно да промените мнението на хората. Съгласен съм, че съществуват и други платформи, които имат такава възможност. Честно казано, това го има във всяка онлайн платформа, но това да се ръководи от държава, с която на практика сме в състезание за бъдещето на цивилизацията, наистина е недопустимо.

Разбира се, те ще кажат: "Чакайте, ние не сме китайска държавна корпорация, 60% от бизнеса ни се държи от друго място". Как ще отговорите на това?

Ако искате да докажете това, продайте TikTok. Компанията майка "Байт Денс" постоянно твърди, че от една страна не е китайска компания и си прави каквото поиска, но от друга не може да продаде TikTok, защото китайското правителство не ѝ позволява. Мисля, че историята ни показва, че китайските технологични компании трябва да правят това, което казва държавата, независимо дали това се изразява под форма на официален контрол, като е налична така наречена "златна акция", или просто поради факта, че основателите изчезват за определен период от време или получават заплахи. Ясно е, че Китай упражнява много силен контрол върху основните си технологични платформи. И затова не мисля, че "Байт Денс" по някакъв начин е освободена от този вид контрол.

На "Байт Денс" беше казано да продаде платформата в рамките на девет месеца или ще бъде изправена пред забрана в САЩ. Трябва да споменем, че компанията оперира и е със седалище в Китай. Какъв ще е резултатът, ако това наистина се случи или някой друг купи TikTok?

Западните демокрации трябва да се отнесат сериозно към това предизвикателство и към борбата с Китай. Знаете, че в много отношения бъдещето на интернет е бъдещето на цивилизацията. Ние сме в идеологическа и в някои отношения икономическа борба с Китай и мисля, че трябва да се отнесем малко по-сериозно. Ако TikTok се продаде дори на друга държава, която е по-демократична, мисля, че това е добре и изпраща много важно послание: "Ако се заиграваш с правата и свободите в интернет, няма да те третират като нормална държава".

Какво трябва да направи Европа, за да се изправи срещу TikTok?

Европа като цяло го забрани за длъжностните лица. Бих призовал европейските лидери да се заемат по-сериозно с въпроса за наличието на държава с много различна идеология от тази на западните демокрации, която контролира един от най-важните инструменти за пропаганда и наблюдение в света. Мисля, че Европа трябва да направи повече. Смятам, че те донякъде се опитват да смекчат ситуацията като казват, че това е просто една „американска свръхреакция".

Тъй като сте професор в Колумбийския университет и университетът е център на толкова много международни събития в момента, с всички протести, които наблюдаваме, смятате ли, че някои от обвиненията срещу използването на TikTok от младите хора предполагат, че той разпространява пропагандата на "Хамас" и други подобни организации? И второ, смятате ли, че това е изиграло роля за бързината, с която Конгресът прие този закон?

Прегледах проучванията, които предполагат това и не се чувствам достатъчно компетентен, за да изразя мнение, но мисля, че има достоверни проучвания, които показват, че материалите в Тик Ток отразяват гледната точка на китайската държава, особено по отношение на спорове, свързани с Китай, като Тайван, Тибет или други места в страната. И защо да не го правят? Мисля, че това е сериозна опасност и не е просто нещо, което трябва да подминем. Трябва да спомена, че по време на Студената война целта на Съветския съюз винаги е била да подбужда борби на Запад и в момента се случват много такива.

Мнозина, особено младите хора, биха казали: "Какво означава да забранявате TikTok - това е начинът, по който получаваме информацията си, развлеченията си и така нататък?" И мнозина биха казали: "А какво да кажем за отворения и свободен интернет, който може сам да разрешава дадени въпроси а и да се регулира". Какъв е вашият отговор на това?

Аз съм голям привърженик на отворения и свободен интернет и затова трябва да наложим необходимите принципи като кажем на TikTok и "Байт Денс" да намерят друг собственик на платформата. Ако не наложите тези принципи, те изчезват, а ние седим тук и позволяваме на Китай, Русия, Куба, Иран и така нататък, да нарушават всички принципи на свободния и отворен интернет. Ако няма последствия, принципите стават безсмислени.