Резултатите от автотехническата експертиза на автомобилите, участвали в тежкото пътно-транспортно произшествие на входа на град Аксаково с участието на кола на НСО и лек автомобил, при което загина 63-годишен мъж от Аксаково, а съпругата му е в реанимацията на болницата "Св. Анна" във Варна, ще бъдат ясни в съкратени срокове. Разпитани са пътувалите четирима души в автомобила на НСО, сред които бившият премиер Кирил Петков. Това съобщи пред БНР Данчо Славов - военен прокурор във Военно-следствения участък в морската столица.

Издирват се свидетели на произшествието, тъй като малко преди инцидента през същия пътен участък е преминал джип.

"Още след извършения оглед са разпитани всички участници в инцидента. На това Т-образно кръстовище, което е било отдясно на посоката на движението на служебния автомобил, е имало втори автомобил - джип, който ще се опитаме да установим. Той е преминал пред колата на НСО, направил е ляв завой и е продължил в посока към Аксаковска панорама. Непосредствено след него е тръгнал вторият автомобил, марка "Ауди", който изненадващо е излязъл пред него от кръстовището. Казват, че водачът на автомобила на НСО е нямал физическа възможност да реагира чрез спиране или да избегне вляво или вдясно, защото другият автомобил изненадващо е излязъл пред него от кръстовището", поясни Славов.

Опитен експерт - технически помощник, е ангажиран с разследването, допълни той. "Един от въпросите, който сме задали на експерта за назначената автотехническа експертиза, е точно къде е мястото на удара и с каква скорост се е движил единият автомобил, както и другият. Експертът в момента работи по случая", каза още Славов.

Шофьорът в колата на НСО е бил охранител, допълни той. Той е бил тестван за алкохол и наркотици, пробите са отрицателни.

"Назначили сме експертизи по уврежданията, които имаме по двата автомобила, тъй като на място не сме открили или частично сме открили следи, които тепърва установяваме дали са спирачни или някакви други динамични следи, оставени след сблъсъка", добави военният прокурор.

"Ще направим всичко възможно да установим скоростта, с която са се движили - със способите, с които разполагаме, разбира се", подчерта Славов.

Няма данни за наличието на видеорегистратор в колата на НСО, съобщи още военният прокурор. Изискани са справки от различни институции за наличието на охранителни камери в района. От Община Аксаково се очаква и скица на пътната ситуация.

По думите на Данчо Славов колата на НСО е била с включен светлинен сигнал.

"Произшествието е много тежко! В него е замесен автомобил на държавна институция. Подходили сме много сериозно. Трябва да бъдете сигурни, че разследването ще бъде проведено обективно", каза още Славов.

Кола на НСО с Кирил Петков катастрофира, има пострадалиУдарът е причинен от внезапно изскочил автомобил от път без предимство

Почина водачът на автомобила, врязал се в кола на НСО, в която беше Кирил ПетковСъпругата му е в тежко състояние

Дъщерята на загиналия при катастрофата с НСО: Убиха баща ми, карали са със 150 км/чДнес предстои да бъдат разпитани свидетелите на инцидента

Русинова: Защо професионален шофьор на НСО е карал с много над 100 км/ч в такъв участък