С глобален запас от около 13 000 ядрени бойни глави всички знаем, че една ядрена война би била катастрофална. И макар че вероятно не искаме да мислим за ядрен апокалипсис, ни е минавало през ума кои страни са най-добрите за живеене (ако въобще остане някоя), когато става въпрос за оцеляване.

Проучване, публикувано в списанието Risk Analysis разглежда няколко островни нации, които биха могли да продължат да произвеждат достатъчно храна, за да изхранват населението си след "внезапна катастрофа, намаляваща слънчевата светлина", като ядрена война, супервулкан или астероиден удар.

От началото на руско-украинската война през 2022 г. и последвалото геополитическо напрежение страховете от ядрена война накараха мнозина да се питаме какво би означавал един ядрен конфликт за човечеството и планетата.

Истината е, че би имал опустошителни последици - от първоначалните смъртни случаи при директните взривове до продължителните ефекти на радиацията. Ще има и срив на технологиите, дори на места, смятани за най-вероятни за оцеляване. Това сериозно би възпрепятствало сътрудничеството, координацията и устойчивото производство на храни.

Според проучване на университета Рутгерс повече от пет милиарда души, приблизително 63% от сегашното население на света, биха умрели от глад в резултат на пълномащабна ядрена война. Една ядрена война също би довела до 97% намаление на производството на храни в Китай, Франция, Русия, Обединеното кралство и САЩ. Въпреки това, вероятно ще има оцелели по целия свят, дори и в най-тежкия сценарий.

Разбира се, тези в най-издръжливите нации биха имали най-голям шанс да избегнат пълен колапс. Проучването, публикувано в Risk Analysis, сравнява 38 островни държави по 13 фактора, сред които производство на храни, енергийна самодостатъчност, производство и въздействието на бедствието върху климата, наред с други точки. Нека видим кои заемат първите пет места в класацията.

5. Филипините, Мавриций и Индонезия

В дъното на класацията на най-добрите страни за оцеляване в ядрена война са островните държави Филипините, Мавриций и Индонезия. Според проучването тези нации биха могли да произвеждат достатъчно храна след ядрена война.

Различни архипелази вероятно крият някои острови, които са индивидуално самодостатъчни. Освен това има потенциал за продължаване на регионалната търговия между Индонезия и Филипините. Въпреки това историята на корупцията и социалната нестабилност в тези нации може да постави устойчивостта им под съмнение, според проучването.

4.  Соломоновите острови и Вануату 

 

Ако погледнем към Океания, жителите на малките островни нации като Соломоновите острови и Вануату със сигурност ще оцелеят. Това до голяма степен се дължи на тяхната тропическа география и обилното производство на храна. И двете нации обаче нямат високотехнологично производство и икономика на знанието, което би им затруднило да си стъпят на краката. Въпреки това, те потенциално биха могли да участват в търговията с други оцелели близки нации.

3. Исландия

 

Исландия, единствената нация в Северното полукълбо в проучването, също е една от най-безопасните зони на ядрена война. Това до голяма степен се дължи на нейната отдалеченост. Хипотетично Исландия би могла да има достъп до Северна Америка и Европа, ако някои от страните на тези континенти не са напълно опустошени от война, глад и/или социален колапс, което ни се струва малко вероятно. 

2. Нова Зеландия

Нова Зеландия е на второ място благодарение на отдалечеността си от ядрени цели и дългогодишния си статут на държава без ядрено оръжие.  Устойчивостта на нацията в случай на рязък спад на глобалната температура, предизвикан от период на тъмнина, също би помогнала. Навсякъде в Нова Зеландия е сравнително близо до океана, което го предпазва от екстремни температури.

Освен това Нова Зеландия има ефективна икономика за износ на храни, която може да изхранва населението многократно само от износа. Според проучването, дори в случай на 61% намаление на културите по време на продължителна ядрена зима, новозеландците пак ще имат достатъчно храна.

1. Австралия

Като здрав селскостопански производител, проучването установява, че хранителният буфер на Австралия е гигантски, с потенциал да изхрани много десетки милиони допълнителни хора.

Освен това добрата инфраструктура на Австралия, огромният енергиен излишък, високата здравна сигурност и бюджетът за отбрана помагат за поставянето й на върха на списъка, отбелязва Guardian. 

Но според проучването Австралия има един основен фактор, който работи срещу нея: нейните сравнително близки военни връзки с Обединеното кралство и САЩ я правят по-вероятно да стане цел в ядрена война срещу Русия.

 

 

 

 

Източник: lifestyle.bg

Снимки: iStock