Най-добрата българска фехтовачка Йоана Илиева ще участва на Световната купа в Пловдив днес. Пловдив е домакин през този уикенд на последната Световна купа за сезона за сабя жени в зала "Колодрума". 

Йоана спечели квота за Олимпиадата в края на месец април и ще участва за първи път на Олимпийски игри. 22-годишната фехтовачка има бронзов медал от Световно първенство за жени през миналата година, а преди това е два пъти европейска шампионка до 23 и 20 години. 

Заявки за участие са подали всички водещи състезателки в света. В Пловдив ще бъдат всички от топ 10 в световната ранглиста, сред които и най-добрата българска сабльорка Йоана Илиева (N8 в световната ранглиста). 

Заявки за участие са подали 153 състезателки от 33 държави. Състезанието ще бъде изключително силно и заради факта, че е последното преди олимпийските игри през юли в Париж.

Битките започнаха вчера с квалификациите. 

Днес започват финалите на индивидуално, а в неделя е отборната надпревара.

Йоана Илиева (номер 8 в ранглистата) се класира директно за основната част на турнира и ще започне днес двубоя си срещу Луис Клайн от Франция, която е под номер 57.

За основната схема успя да се класира още една българка - Олга Храмова, която преодоля квалификациите вчера. Българката, която е под номер 56 ще има тежка съперничка в първия кръг - Мартина Крискио от Италия, която е 9-та в ранглистата. 

Останалите три българки - Калина Атанасова, Белослава Иванова и Кристина Миланова не успяха да минат пресявките. 

Входът за Световната купа в зала "Колодрума" е свободен.