С наближаването на лятото ставаме все по-активни и въобще не ни свърта вкъщи, което е напълно нормално. Но покрай всички активности никога не бива да забравяме да се храним здравословно и разнообразно.

Просто защото така ще сме в оптимална физическа форма и ще имаме повече сили за повече приключения. Разнообразното хранене, разбира се, включва в себе си и консумацията на различни плодове и зеленчуци. Като горските плодове например.

Освен изключително вкусни, те са богати на хранителни вещества и могат да спомогнат за доброто ни здраве. Ето и пет причини защо да консумираме повече горски плодове.

Богати са на антиоксиданти

В днешно време свободните радикали, които причиняват редица заболявания, са навсякъде около нас. Именно антиоксидантите ги държат под контрол.

Има изследване, което показва, че боровинките, къпините и малините са с най-високо съдържание на антиоксиданти, като антоцианини, елагова киселина и ресвератрол.

Може да подобрят кръвната захар

Някои изследвания както в лабораторна среда, така и върху хора, показват, че горските плодове могат да предпазят клетките от високите нива на кръвна захар. Също така да повишат инсулиновата чувствителност и да намалят кръвната захар.

Шестседмично проучване сред затлъстели хора с инсулинова резистентност, които са консумирали смути от боровинки по два пъти на ден, е показало подобрения в инсулиновата чувствителност.

Имат много фибри

Фибрите са важни хранителни вещества за правилното функциониране на тялото ни. Горските плодове съдържат много фибри, сред които и разтворими фибри. Именно те забавят преминаването на храната през храносмилателния тракт, което намалява чувството за глад.

По този начин лесно можем да намалим приема на калории, просто защото ще се чувстваме сити по-дълго време. А така отслабването няма да е чак толкова трудна задача. От всички горски плодове малините са най-богати на фибри, следвани от къпини, ягоди и боровинки. 

Борят се с възпаленията и понижават холестерола

Възпаленията са неприятни, но чрез тях тялото ни се бори с инфекции и различни наранявания. В днешно време възпаленията траят по-дълго време заради повишените нива на стрес у хората, но горските плодове могат да се окажат добър помощник.

Черните малини и ягодите пък намаляват нивата на холестерол при хора със затлъстяване, пише Healthline.

Може да поддържат артериите здрави

Артериите са важни кръвоносни съдове и тяхното добро състояние е ключово за нашето здраве. Консумацията на горски плодове подобрява функцията на ендотелните клетки, които покриват кръвоносните съдове.

По този начин намаляваме риска от сърдечни заболявания. Добрата новината е, че дори да преминат през термична обработка, боровинките например запазват антиоксидантите си.

 

 

 

Източник: lifestyle.bg

Снимки: iStock