Президентът на Украйна Володимир Зеленски иска Китай да бъде въвлечен в конференцията за мир в Украйна, която Швейцария трябва да организира през юни, но на която Русия няма да участва, предаде Франс прес.

"Бих искал Китай да бъде въвлечен в тази среща на върха. Световни играчи като Китай имат влияние върху Русия. И колкото повече страни от този род са на нашата страна, на страната на края на войната, толкова повече Русия ще трябва да се съобразява с това", заяви Зеленски в интервю за Франс прес.

"Китайските лидери живеят малко с усещането, че ако Русия изгуби войната, това няма да е загуба за Русия, а ще е победа за САЩ. За тях това няма да е победа нито за Украйна, нито загуба за Русия. Това е победа за Запада. И те искат да намерят баланс между двете", каза украинският лидер.

Според него от една страна Китай има влияние върху Русия, защото има икономически връзки между двете страни, а от друга страна Китай е много заинтересован от пазара на ЕС и европейският пазар за китайците е приоритет. "Но те не искат да изгубят Русия", допълни Зеленски.

В средата на април Китай заяви, че има още много за вършене преди потенциалното провеждане на конференцията за мир, която Швейцария иска да организира на 15 и 16 юни, но без присъствието на Русия. Русия смята, че събитието е лишено от интерес без нейното участие в него.

В конфликта в Украйна Китай призовава за диалог, противопоставя се на всякакво прибягване до ядрено оръжие и призовава за спазване на териториалната цялост на всички страни, в това число по подразбиране и Украйна.

Но Пекин никога не осъди публично Москва заради инвазията й в Украйна и призовава редовно да се отчитат и опасенията на Русия за сигурността й пред НАТО.

Руският президент Владимир Путин е сега на визита в Китай, където беше приет от китайския лидер Си Цзинпин. Двамата лидери заедно защитиха оста Пекин-Москва като фактор на стабилността и на мира в света.

Стратегическото партньорство между Китай и Русия само се засилва от началото на руската инвазия в Украйна през февруари 2022 г., но Пекин отхвърли западните твърдения, че подпомага руските военни усилия.

В интервюто за Франс прес Зеленски призова всички страни по света, по-специално тези от юг, да изпратят делегации в Швейцария.

"Ако няма представител на вашата страна, това ще рече, че вие  отговаряте на онези, които казват "Ние искаме мир", че вие искате Русия да победи", каза украинският лидер.

Зеленски спомена три досиета, по които ще се водят разговорите в Швейцария и които присъстващите държави биха могли да подкрепят.

Първото касае свободното движение в Черно море, за да се защити хранителната сигурност по света, като се позволи износ на украинско зърно. Второто касае споразумение относно призив за прекратяване на ударите по енергийната инфраструктура на Украйна. Третото е за завръщане в Украйна на хилядите депортирани в Русия деца, заради което  престъпление Международния наказателен съд издаде заповед за арест на Владимир Путин. Според Зеленски ако в края на срещата в Женева се стигне до тези три мерки с мнозинство от страните (по света, които ги подкрепят), това ще рече, че Русия няма да може да ги блокира.