От години се говори за отрицателното въздействие на социалните медии върху човешкото здраве, и по-специално, върху това на тийнейджърите и младите хора. Да се поставя всичко, свързано с използването на интернет, под общ знаменател обаче не е редно.

Това и показва дългогодишно проучване на на Института за интернет на Оксфорд (Oxford Internet Institute OII), проведено от 2006 г. до 2021 г. То събира данни от 168 държави и над два милиона човека на възраст от 15 до 99 години - с други думи можем да го приемем за относително обективно.

Данните от него потвърждават връзката между депресивните състояния у момичета и млади жени, свързани с употребата на социални медии. Но в същото време показват голямата връзка между общото благосъстояние и достъпа до интернет.

Изследователите от Оксфорд откриват, че хората, които разполагат с интернет и го ползват активно, са по-доволни от живота и социалните си връзки. Те ползват осем индикатора за благосъстоянието, сред които например са доволство от живота, негативни и позитивни преживявания на дневна база, и други.

"Изследването е само началото. И, ако не друго, то хвърля сериозна сянка върху вярването на много хора, че интернет е нещо много лошо", коментира професорът по статистика Кевин Маконуей пред ВВС.

 

 

 

Източник: lifestyle.bg

Снимки: iStock