Над 50 000 зрелостници в цялата страна се явиха днес на първата задължителна матура по български език и литература.

"Цената на компромиса" - върху тази тема по "Приказка за стълбата" на Христо Смирненски разсъждаваха учениците, които избраха да пишат интерпретативно съчинение на днешния държавен зрелостен изпит. Втората възможност беше есе със заглавие "Мълчанието – сила или слабост", пише БНТ

Изпитът приключва в 12.30 часа.

Малко преди 6.00 часа в Министерството на образованието беше генериран вариантът, по който дванайсетокласниците ще пишат. Той беше изтеглен от екип ни сред 6 милиона комбинации.

"15. Това е вариантът".

От министерстовото на образованието са взели всички мерки, за да не се стига до теч на информация.

"Всичко, което е в компетенциите и отговорностите на МОН по отношение на секретност, контрол, е направено. Разчитаме изключително много на отговорността на всички останали, ангажирани в процеса и то особено на училищно ниво. Важен е контролът от страна на директорите и отговорността на квесторите", каза Емилия Лазарова, зам.-министър на образованието .

Зрелостниците, с които разговаряхме, не бяха притеснени и отново имаха предпочитани автори.

"Не се притеснявам, защото все пак 12 години сме учили да дойдем до този момент. Подготвил съм се и съм учил", каза Калоян Николов.

"Наистина се надявам, че ще се падне нещо свързано с Христо Ботев", коментира Естир Чернева.

"Искам да ми се падне някоя тема за любовта, тъй като най-много за тях съм учил", посочи Патрик Великов.

"Първи и втори модул не ме притесняват толкова, но за третия искам да пиша съчинение и дано не се падне "Честен кръст" на Борис Христов", каза Денис Аламури.

Тази година за първи път ще има повторно явяване на матура за тези, които искат да си повишат оценката.

"Ако не са удоволетворени зрелостниците от оценката, която получат, могат да се явят в рамките на една година на допълнителен зрелостен изпит, като това не променя тяхната диплома за средно образование. В нея е нанесена оценката, която са получили на първия държавен зрелостен изпит", обясни Нели Костова, директор на 32 средно училище в София.

Резултатите от матурата по български език ще станат ясни до 7 юни.