Цените на природния газ се покачват стремглаво в Европа, като стойността вече се е умножила седем пъти спрямо миналата година. Въпреки, че днес имаше поевтиняване на газа на европейските борси - след предложена помощ от Владимир Путин за износ на газ от Русия, вероятно енергийната криза ще доведе до увеличаване на сметките за енергия на потребителите. Това вече ясно рефликтира върху цените на тока за бизнеса, но се очаква скоро да засегне и домакинствата, и то с увеличение на сметките с около 30%. 

Кризата на енергийния пазар отчасти се дължи на нарастващото търсене, тъй като пандемичните ограничения на COVID-19 намаляват в много страни. Потребителите също използваха повече природен газ за отопление през дълга зима в Европа миналата година.

Повишаването на цените вероятно ще се усети по-остро върху сметките на потребителите с понижаване на температурите в Европа през настоящите зимни месеци, но експертите казват, че има много начини, по които гражданите на ЕС могат да се опитат да намалят сметките си за енергия.

Енергийна ефективност

Едно от най -очевидните неща, които потребителите могат да направят, е да използват по-малко енергия и да знаят кое в домакинството им всъщност потребява най-много енергия.

„Най-евтината енергия е енергията, която не използваме“, казва Йоин Кели, служител по енергийна политика в Европейската организация на потребителите.

„Едновременното затопляне на вода и на помещението може да струва около 50 % от сметките на много потребители“, обясни той. За съжаление обаче не всички домакинства се утопляват по такъв механизъм. 

Кели ръководи проекта STEP, който предлага съвети и евтини решения за хората, изложени на риск да не могат да плащат сметките си за енергия. Той казва, че има много прости начини, по които потребителите могат да намалят използваната вода и да изолират по -добре домовете си, за да запазят сметките си за енергия по-ниски.

Това включва да не се "блокират" радиаторите с дрехи или мебели, така че да могат да отопляват правилно помещенията и да не се зареждат ненужно телефони или да се оставят безсмислено включени електроуреди като компютри.

Кели обяснява още, че можете да загубите около 20 % топлина през пода и около 25 % през тавана, така че е добре да се уверите, че те са добре изолирани.

Използването на душ с нисък дебит също може значително да намали потреблението на вода и да намали сметката за енергия.

Тук е справедливо да отбележим, че вече има услуга за сравнение на енергийните етикети на различен клас техника. Например може да сравните колко електроенергия ще потребява пералнята, която сте си избрали и съответно да напрасвите информиран избор за закупуване на по-енергоспестяващ уред. 

Осветлението може да бъде заменено изцяло лед осветление, както и да се използва разумно спрямо реалната необходимост в домакинството, а не на принципа - нека свети постоянно. Инверторната техника, като климатици пък, трябва да бъде използвана на по-ниски градуси, но по-постоянно време, за да даде оптимално съотношение между топлина/цена. 

В това число попадат и всички възможни ремонти, които могат да доведат до по-висока енергийна ефективност на дома, който обитавате. Изолации, качествени дограми, врати и т.н. може да понижи значително потребявания ток. 

Сравняване на договори между доставчици

Ако вече сме операционализирали разхода на електроенергия, време е да помислим и за ставката на киловатчас. В този смисълк потребителите трябва да разгледат своите енергийни договори и да сравняват потенциалните доставчици - това е едно от решенията на експертите за по-ниски сметки за ток. 

„От нашия мониторинг знаем, че доста потребители в Европа все още са с традиционния си доставчик, който имат от преди либерализацията“, каза Денис Хеселинг, ръководител на отдела за инфраструктура, газ и търговия на дребно в Европа Агенция на Съюза за сътрудничество на енергийните регулатори (ACER).

„Доста често, не винаги, но доста често на пазара има по -евтини оферти", посочва още той. 

Можете да имате договор с фиксирана цена, който е на по-висока цена, но не се дебалансира, или лавиращ договор, който зависи повече от пазара, например.

„Наистина, много важно е да разгледате различните възможности за енергийни договори, които ви се предлагат“, казва Марин Корнелис, основател на Consumer Next Energy и посланик на климатичния пакт на ЕС.

"В Европа има някои инструменти за сравнение на цените, където наистина можете да сравните със сертифицираната система, различните цени, предлагани от различни доставчици. И това е начин поне да контролирате и да знаете какво ще харчите.", посочва още Хеселинг.

Експертът добавя, че правейки справки в тези уебсайтове за сравнение, които често са сертифицирани от държавни регулаторни органи, хората могат да сравняват различни оферти и да открият най-приемливата за тях. 

"Обикновено въвеждате консумацията си на енергия, получавате преглед на офертите, които са ви на разположение като потребител, и можете да ги сравните и да видите коя е по -евтина. А в някои случаи може да намерите друг доставчик, който да ви предложи същите ток и газ на по-ниска цена ", каза той.

Въпреки че договорът с фиксирана цена може да бъде на по-висока стойност, експертите насърчават хората да останат с тези договори по време на ценовата криза, тъй като променливият договор може да бъде повлиян от високите цени на борсата. 

Също така е важно да проверите дали отговаряте на условията за някакви обезщетения в зависимост от конкретния договор. В Испания например „социалната отстъпка“ на Bono или държавната енергийна отстъпка се прилага за договори на регулирания пазар, където се предлагат малко договори с фиксирани цени.

Сложно е ... затова говорете с доставчици и други институции за помощ

Потребителите могат също да говорят с доставчици за евентуален план за разплащане, тъй като се планира сметките да се увеличават тази зима, казват експерти. Друг вариант е да се обърнат за помощ чрез потребителски организации и организации с нестопанска цел, фокусирани върху енергийната бедност.

"Проблемът е, че това изисква много време и може да е трудно начинание. Не всички можем да бъдем професионални защитници на правата на потребителите. Да познавате правата си и възможностите си на потребители не би трябвало да изисква ровене из данни на пълен работен ден“, казва Кели, която работи за по-добро информиране на хората как да се справят с енергийната бедност.

Много благотворителни организации също работят в помощ на хората и правят обучения за това как да получат достъп до субсидии, които са налични чрез местни организации, държавни програми или друг тип възможности.

"Хората, които вече се борят, са склонни да чувстват, че системата не е предназначена за тях или че нямат право на помощ, защото може да има и други хора, които страдат повече", каза Корнелис.

От друга страна може да е трудно да се премине през бюрократичните вратички за достъп до наличната помощ.

Например множеството условия, за да попаднете в групата на хората, имащи право на субсидия, трудното изкарване на документи за доказателство, че удовлетворявате условията и понякога дори срама - че вие имата нужа от помощ, което обичайно се свързва с нисък социален и икономически статус - всичко това може да бъде препаникамък за финансиране. 

Използване на други механизми и възможности

Много експерти и благотворителни организации призовават правителствата да издадат забрани за прекъсване на битови услуги като отопление, електрозахранване и водоснабдяване, когато хората не са в състояние да платят сметките си. 

"Трябва потребителите да бъдат улеснени. Фактурирането трябва да бъде по-ясно и трябва да им се дадат по-добри инструменти, за разумен избор, алтернатива и в крайна сметка доставчик на битови услуги", добави Кели.